Przepis na cukinię z piekarnika, czyli hit letnich obiadów. Zdecyduj, czy wolisz wersję mięsną, czy wege

Przepis na cukinię z piekarnika to prosty i arcysmaczny pomysł na obiad dla każdego, zarówno dla mięsożerców, jak i dla osób, które wolą inne smaki. Dziś mamy dla was dwie propozycje przygotowania tego dania - sami zdecydujcie, czy stawiacie na mięso, czy na pieczarki.
Zobacz wideo

Przepis na cukinię z piekarnika składa się z dwóch kroków - przygotowanie cukinii oraz farszu. Żaden z tych kroków nie powinien zająć więcej niż 15 minut. Dziś podpowiemy ci jak zrobić najlepszą faszerowaną cukinię w dwóch wersjach - z mięsem lub pieczarkami i ryżem. Która wersja smaczniejsza? Zdecydujcie sami.

Przepis na cukinię z piekarnika - wersja z mięsem mielonym

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera (parmezan sprawdzi się idealnie)
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki usuń gniazda nasienne, następnie nasmaruj je odrobiną oleju, dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Tak przygotowane "łódeczki" włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 10-15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze minutę, następnie dodaj łyżeczkę oregano. Kiedy zioło uwolni aromat, dodaj mielone mięso. 
  3. Całość smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Następnie zalej passatą, dopraw do smaku i duś jeszcze 5 minut.
  4. Podpieczoną cukinię wyjmij z piekarnika i do każdej z nich nałóż porcję mięsnego farszu. Ponownie włóż do piekarnika na 5-10 minut.  Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Cukinia pieczona w wersji wege 

Składniki:

  • 3 cukinie
  • ok. 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150-200 g ryżu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta curry, posiekany szczypiorek
  • starta mozzarella
  • olej i masło

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę wydrąż z miąższu, obsyp przyprawami i natrzyj olejem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
  2. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę, cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła. Zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Dopraw solą, curry i pieprzem. 
  4. Podduszone pieczarki przełóż do miski z ugotowanym ryżem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  5. Każdą połówkę podpieczonej cukinii nadziej farszem i wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika (180 stopni). Po pięciu minutach oprósz je startym serem. Podawaj kiedy ser się rozpuści. Koniecznie udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli tak jak my kochasz dania z cukinii, koniecznie musisz wypróbować ten przepis na cukinię z piekarnika. Która wersja skradnie ci serce? Z mięsem czy z pieczarkami?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.