Pomysł na lekki obiad. Kurczak z nadzieniem szpinakowym to gwarancja wyjątkowego smaku

Szukasz dobrego pomysłu na lekki obiad, który będzie prosty i smaczny? Soczysty kurczak z nadzieniem szpinakowym to propozycja, którą musicie przetestować. Jedna porcja dania dostarczy nam wiele składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Kurczak z nadzieniem szpinakowym to ciekawy pomysł na lekki obiad. Zawiera w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest źródłem witamin, soli mineralnych, białka, tłuszczu i węglowodanów. Warzywny dodatek sprawi, że nie będziemy mieć wrażenia przejedzenia i ciężkości po zjedzeniu mięsa. Jak szybko przygotować takie pożywne danie? Dzielimy się prostym przepisem.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Więcej przepisów kulinarnych i porad dotyczących gotowania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Pomysł na lekki obiad. Zacznij od przygotowania składników

Kurczak z nadzieniem szpinakowym - produkty:

  • pierś z kurczaka,
  • świeży szpinak (garść),
  • 70 g sera feta (możesz zastąpić ją na przykład mozzarella lub startym serem),
  • dwie łyżki greckiego jogurtu,
  • dwie łyżki masła klarowanego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Pomysł na lekki obiad. Przepis na kurczaka ze szpinakiem

  1. Na patelni rozgrzej masło. Od razu po tym wrzuć na nią szpinak. Chwilę podsmażaj, a następnie połącz w misce z jogurtem, serem, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
  2. Pierś z kurczaka umyj, oczyść i dokładnie wysusz. Mięso natnij wzdłuż, ale nie przecinaj. Powinna utworzyć się kieszonka do farszu szpinakowo-serowego. 
  3. Kurczaka wypełnij nadzieniem.
  4. Danie podsmażaj przez kilka minut do momentu, aż mięso z obu stron się zarumieni.
  5. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Obiad możesz podawać z dipem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego, ryżem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Mięso ze szpinakiem możesz też zgrillować lub ugotować na parze. Wtedy będzie ono nieco mniej kaloryczne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.