Kurczak z nadzieniem szpinakowym to ciekawy pomysł na lekki obiad. Zawiera w sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest źródłem witamin, soli mineralnych, białka, tłuszczu i węglowodanów. Warzywny dodatek sprawi, że nie będziemy mieć wrażenia przejedzenia i ciężkości po zjedzeniu mięsa. Jak szybko przygotować takie pożywne danie? Dzielimy się prostym przepisem.
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym
Więcej przepisów kulinarnych i porad dotyczących gotowania znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Pomysł na lekki obiad. Zacznij od przygotowania składników
Kurczak z nadzieniem szpinakowym - produkty:
- pierś z kurczaka,
- świeży szpinak (garść),
- 70 g sera feta (możesz zastąpić ją na przykład mozzarella lub startym serem),
- dwie łyżki greckiego jogurtu,
- dwie łyżki masła klarowanego,
- trzy ząbki czosnku,
- po szczypcie soli i pieprzu.
Pomysł na lekki obiad. Przepis na kurczaka ze szpinakiem
- Na patelni rozgrzej masło. Od razu po tym wrzuć na nią szpinak. Chwilę podsmażaj, a następnie połącz w misce z jogurtem, serem, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Pierś z kurczaka umyj, oczyść i dokładnie wysusz. Mięso natnij wzdłuż, ale nie przecinaj. Powinna utworzyć się kieszonka do farszu szpinakowo-serowego.
- Kurczaka wypełnij nadzieniem.
- Danie podsmażaj przez kilka minut do momentu, aż mięso z obu stron się zarumieni.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Obiad możesz podawać z dipem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego, ryżem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Mięso ze szpinakiem możesz też zgrillować lub ugotować na parze. Wtedy będzie ono nieco mniej kaloryczne.