18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Przepis na wiśniówkę. Domowy trunek z receptury naszych dziadków. Idealnie rozgrzeje zimą

Przepis na wiśniówkę warto wykorzystać szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Ten domowy trunek uświetni chłodne zimowe wieczory, więc warto przygotować go z wyprzedzeniem. Przedstawiamy przepis na wiśniówkę, którą musisz spróbować.

Nalewki bardzo często goszczą na polskich stołach. Szczególnym smakiem wyróżnia się nalewka z wiśni. Ma też rewelacyjne właściwości rozgrzewające. Jak ją przygotować, by smakowała nawet najbardziej wymagającym miłośnikom trunków alkoholowych? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Przepis na wiśniówkę. Nie zapomnij o cukrze

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni niedrylowanych,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 proc.,
  • 1000 ml wódki 40 lub 45 proc.,
  • 450 g cukru.

Wiśniówka - czy trzeba drylować owoce?

Przygotowujesz wiśniówkę i zastanawiasz się, czy trzeba drylować owoce? Nie trzeba. Ale można. Jeśli zdecydujemy się na niedrylowanie wiśni, to musimy liczyć się z tym, że nasz trunek będzie miał migdałowy posmak. To również spora oszczędność czasu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chcemy, by nasz trunek miał bardziej intensywny smak, musimy wydrylować wiśnie. Jest to jednak dość czasochłonne zadanie, przy którym można się nieźle wybrudzić.

Przepis na wiśniówkę. Receptura naszych dziadków

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie należy oczyścić z ogonków i umyć je pod bieżącą wodą. Wydryluj je, jeśli zależy ci na trunku bez pestek wiśni.
  2. Owoce wrzuć do dużego słoika.
  3. Dodaj 500 ml wódki, a następnie dolej 500 ml spirytusu.
  4. Wymieszaj zawartość słoika i zamknij. Trunek przechowuj w ciepłym, ale ciemnym miejscu.
  5. Aby trunek nabrał mocy, musisz dać mu trochę czasu. Nalewka z niedrylowanych owoców będzie gotowa już po dwóch tygodniach. W przypadku nalewki z drylowanych owoców proces macerowania będzie znacznie dłuższy, bo potrwa od czterech do sześciu tygodni. Trzeba pamiętać, aby w tym okresie, co kilka dni zakołysać słojem z nalewką.
  6. Po tym okresie należy przelać nalewkę do czystego słoja. Do dużego naczynia, w którym zostały wiśnie, trzeba wlać pozostałe 500 ml wódki oraz wsypać 450 gramów cukru. Następnie słoik zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce w domu. Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. Każdego dnia dokładnie zakołysz słojem.
  7. Sok oraz owoce przecedź przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką wiśniową. Słoik z nalewką zostaw na kilka dni w ciepłym i ciemnym miejscu, a następnie przefiltruj nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń.
  8. Gotową nalewkę przelewamy do butelek. Po minimum miesiącu będzie gotowa do spożycia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.