Sos do sałatki cezar. Prosty przepis bez wymyślnych składników. Co zrobić, by był idealny?

Sos do sałatki cezar znany jest również jako sos cezara albo sos cesarski. To nieodłączny element tej sałatki, a co za tym idzie, nie może go zabraknąć. Jak go przygotować, by smakował idealnie? Odpowiadamy.

Co ciekawe, nazwa tej sałatki pochodzi od kucharza Cezara Cardini, który jako pierwszy stworzył tę wyjątkową kompozycję składników. Na przepis ten wpadł w mieście Tijuana w Meksyku w 1924 roku. A my do dziś zachwycamy się jej smakiem. Jak więc przygotować sos do sałatki cezar, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

Sos do sałatki cezar - przepis. Lista składników nie jest długa

Klasyczna sałatka cesarska składa się z sałaty rzymskiej wymieszanej z sosem, grzankami  oraz tartym serem. Często spotyka się ją również w wersji z kurczakiem, boczkiem lub jajkiem.

Składniki na sos do sałatki cezar:

  • 1/4 szklanki dobrej jakości majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżka dobrej jakości oliwy,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka sosu worcestershire,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

 Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka cezar - jak przygotować sos? Przepis krok po kroku

  1. Do miseczki przełóż majonez, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire.
  2. Czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce i dodaj do miseczki.
  3. Zetrzyj parmezan lub wykorzystaj gotowy, dodaj do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Sos powinien mieć podobną konsystencję do majonezu. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.

Przepis na sałatkę cezar. Będzie smakować obłędnie

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 250 g filetu z kurczaka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • sos cezara,
  • kawałek bagietki lub grzanki sałatkowe.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oliwy, by powstały chrupiące, rumiane grzanki. Odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Jeśli nie chcesz tego robić, użyj gotowych grzanek ze sklepu.
  2. Mięso oczyść, skrop oliwą i przypraw do smaku. Filet podsmaż  na patelni grillowej z obu stron, by mięso było dobrze ścięte i delikatnie rumiane.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Sałatę rzymską pokrój lub porwij, rozłóż na półmisku, dodaj pomidorki i wymieszaj z 2/3 ilości przygotowanego sosu.
  4. Posyp grzankami, a na wierzchu połóż pokrojonego w plastry kurczaka i polej pozostałą ilością sosu.
Więcej o:
Copyright © Agora SA