Sos sałatkowy siostry Anastazji. Trik z musztardą pogłębi smak

Kiedy z nieba leje się żar, a ty nie masz ochoty stać przy garach, dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie sałatki. Ten delikatny posiłek nie wymaga zbyt dużo wysiłku i, co najważniejsze, jest zdrowy. Jednak kluczem do osiągnięcia idealnego smaku jest odpowiedni dresing. Sos do sałatki siostry Anastazji sprawdzi się tu doskonale.

Sałatka to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, lekka kolacja, jak i dodatek na imprezę. Jeszcze lepiej smakuje, kiedy ze względu na wysokie temperatury nie mamy apetytu na ciepłe jedzenie. Z kurczakiem, łososiem czy wegetariańska - niezależnie od wyboru każda opcja potrzebuje odpowiedniego sosu. My polecamy dzisiaj ten z receptury siostry Anastazji.

Zakonnica jest popularną autorką książek kulinarnych, w których inspiruje się tradycyjną kuchnią. Jej przepisy wyróżniają się przede wszystkim dobrym smakiem i ekonomicznością - wykonamy je z prostych oraz tanich składników. Wśród wyjątkowych receptur znalazł się również smaczny sos do sałatki, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie, jak w łatwy sposób ulepszyć swój posiłek.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sos do sałatki siostry Anastazji - poznaj szybki i łatwy przepis

Dresing z przepisu popularnej zakonnicy jest niezwykle prosty. W zależności od ochoty możemy stworzyć z niego dwie wersje smakowe - sos koperkowy lub czosnkowy. Jeżeli jesteście miłośnikami obu składników, warto dodać zarówno jeden, jak i drugi. 

Składniki:

  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda do smaku
  • drobno pokrojony koperek (jeżeli chcemy otrzymać sos koperkowy)
  • przeciśnięty przez praskę czosnek (jeżeli chcemy otrzymać sos czosnkowy)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki ze sobą łączymy, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy do miski z sałatką. Smacznego! 

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Więcej o: