Ciasto łyżką mieszane, czyli deser na weekend w wersji lat minute. Zamiast mleka użyj kefiru, a będzie puszyste

Ciasto idealne na weekend istnieje i co więcej, składa się ze składników, które na pewno masz w kuchni. Ciasto łyżką mieszane jest szybkie, proste, nie wymaga miksera, a smakuje tak, jakbyśmy jedli obłoczek z letniego nieba. Dodaj ulubione owoce i najlepszy deser na weekend gotowy.
Zobacz wideo

Ciasto łyżką mieszane to chyba najprostszy przepis na deser, jaki istnieje. Dzięki kefirowi ciasto jest puszyste i delikatne, ale tak naprawdę to właśnie ty masz całkowity wpływ na jego smak. Chcesz dodać borówki czy maliny? A może porzeczki? Bez względu na to, jakich owoców użyjesz, twoje ciasto będzie tak pyszne, że zniknie z blachy, zanim się obejrzysz.

Ciasto łyżką mieszane - wymarzony deser na weekend

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kefiru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g ulubionych owoców

Ciasto łyżką mieszane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej z nich przesiej mąkę, dodaj cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wlej kefir, dodaj jajka i olej i całość połącz w jednolitą masę. Następnie mokre składniki wlej do miski z suchymi i za pomocą łyżki wymieszaj, aż całość się połączy.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej ciasto i dodaj owoce.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Rach-ciach i najlepsze ciacho do kawki gotowe. Jeśli nie wyobrażasz sobie weekendu bez domowego ciasta, ale z drugiej strony nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu na stanie w kuchni, koniecznie wypróbuj ten przepis - zachwyt murowany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.