Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Wyposaż swoją spiżarnię w ten smaczny i zdrowy rarytas

Domowa spiżarnia bogata jest w letnie i sezonowe produkt, które przetwarzamy na wiele sposobów. Na półkach królują kiszonki, słodkie dżemy i konfitury, a także pikle. Jednym ze smaczniejszych przepisów, który warto przygotować, jest sałatka z czerwonej kapusty do słoików, która będzie świetnym dopełnieniem domowego obiadu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przetwory to prawdziwa duma i rarytas skryty w domowej spiżarni. Odpowiednie metody konserwacji i przechowywania pozwalają na przedłużenie terminu ważności produktów o wiele miesięcy, dzięki czemu w dowolnym momencie możemy wrócić do smaków lata. Wśród słodkich dżemów, soków i nalewek nie może zabraknąć także nieco bardziej wytrawnego akcentu, jakim z pewnością jest sałatka z czerwonej kapusty, zamknięta w słoiku. 

Sałatka z czerwonej kapusty - letni rarytas w słoiku

Pyszna sałatka z czerwonej kapusty to obowiązkowy element każdej spiżarni. Ten prosty przepis uwydatni każdy domowy obiad i nada mu charakteru. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt będzie wyjątkowo smaczny. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać

Czerwona kapusta idealnie pasuje do dań takich jak różnego rodzaju mięsa - pieczenie, kotlety, bitki czy tradycyjne schabowe. Szczególnie dobrze komponuje się ze śląskimi obiadami takimi jak kluski śląskie lub rolada. W przepisie nie może zabraknąć jabłek i aromatycznych goździków, które nadadzą charakterystycznego smaku. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do słoików

Składniki: 

  • 2,5 kg kapusty czerwonej, poszatkowanej,
  • 0,5 kg jabłek, 
  • litr wody,
  • pół szklanki octu 10 proc. 
  • pół szklanki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 szt. goździków,
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do większej miski i wsypujemy ok. 1,5 łyżki soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum dwie godziny - musi puścić soki. 
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  3. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki - całość doprowadzamy do wrzenia. Kapustę przekładamy do zalewy i dokładnie mieszamy. 
  4. Gotujemy ok. 25 minut.
  5. Dodajemy starte jabłka, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy. 
  6. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i uzupełniamy zalewą. Pamiętajmy o tym, aby zostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od wierzchu każdego słoika. Szczelnie zamykamy. 
  7. Pasteryzujemy na niskiej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
  8. Słoiki studzimy do góry dnem i przekładamy do spiżarni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.