Mączna potrawa to klasyk polskiej kuchni. Idealna na letni obiad, gdy pozostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Jednak bez kartofli smakuje równie dobrze, a zastąpienie ich nie tylko zmieni wygląd, a także smak.
3
Fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Na domowych stołach podajemy klasyczną wersję tego dania. Rzadko kiedy dodajemy inne dodatki czy to do farszu, czy jako sos, a jeszcze rzadziej robimy je bez dodatku ziemniaków. Jednak skorzystanie z różnych urozmaiceń może naprawdę nas zaskoczyć i sprawić, że częściej będziemy eksperymentować w kuchni.
REKLAMA
Kopytka z bobu to nietuzinkowe rozwiązanie na obiad. Posypane bułką tartą lub z dodatkiem ulubionego sosu smakują najlepiej. Przepis nie jest skomplikowany, ale podczas ich robienia musisz uważać na kilka rzeczy.
Po ugotowaniu bobu zostaw go do ostudzenia. Zalecamy, aby po ostudzeniu przepuścić go przez praskę, wtedy pozbędziesz się grudek, które niekoniecznie dobrze smakowałyby w daniu.
Nie dodawaj zbyt dużo mąki, bo może skończyć się to twardymi kluskami.
Nie wyrabiaj ciasta za długo. Trzeba to zrobić jak najszybciej, bo podczas wyrabiania masa robi się coraz rzadsza.
Kopytek nie gotuj w mocno podgrzanej wodzie. Jeśli chcesz, aby były jędrne i aby się nie rozgotowały, to od razu po ich włożeniu do wody zmniejsz moc palnika.
Kopytka z bobu - przepis
Składniki
330 g bobu,
100 g mąki pszennej + odrobinę do posypania,
sól i pieprz,
1 jajko.
Dodatki
ser ricotta,
roztopione masło,
bazylia lub pietruszka.
Przygotowanie
Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania warzywa to około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby. Aby sprawdzić, czy jest gotowe do wyjęcia, możesz nabić je na widelec lub wykałaczkę. Ostudź i obierz, a następnie odmierz 330 g.
Obrany bób przepuść przez praskę do ziemniaków, aby pozbyć się grudek. Dodaj sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wymieszaj całość łyżką.
Uformuj kulę z ciasta i podziel ją na mniejsze kawałki. Posyp je mąką i formuj z nich wałeczki.
Tak przygotowaną masę pokrój na mniejsze kawałki, które będą miały kształt rombu.
Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia.
Do wyłowienia użyj łyżki cedzakowej i umieść na talerzu. Przed podaniem poczekaj na ostygnięcie.
Kopytka z bobuFot. Shutterstock
Kopytka - z czym podawać
Tradycyjne kluski podawane są ze smażoną cebulką, bułką tartą lub ze skwarkami z boczku, lub słoniny. Idealnie do nich pasują również sosy na czele z grzybowymi. Równie dobrze smakują z roztopionym masłem i dodatkiem ziół np. pietruszki lub bazylii. Kopytka można również traktować jako dodatek do dań mięsnych, a także w wersji podsmażonej smakują obłędnie. Nieoczywistym dodatkiem do nich są również sery. Posypany parmezan lub odrobina ricotty nada im nieco inny smak, którego warto spróbować.