Kopytka z efektem wow. Brak ziemniaków, a smak równie dobry

Mączna potrawa to klasyk polskiej kuchni. Idealna na letni obiad, gdy pozostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Jednak bez kartofli smakuje równie dobrze, a zastąpienie ich nie tylko zmieni wygląd, a także smak.

Na domowych stołach podajemy klasyczną wersję tego dania. Rzadko kiedy dodajemy inne dodatki czy to do farszu, czy jako sos, a jeszcze rzadziej robimy je bez dodatku ziemniaków. Jednak skorzystanie z różnych urozmaiceń może naprawdę nas zaskoczyć i sprawić, że częściej będziemy eksperymentować w kuchni.

Kopytka z bobu to nietuzinkowe rozwiązanie na obiad. Posypane bułką tartą lub z dodatkiem ulubionego sosu smakują najlepiej. Przepis nie jest skomplikowany, ale podczas ich robienia musisz uważać na kilka rzeczy.

  • Po ugotowaniu bobu zostaw go do ostudzenia. Zalecamy, aby po ostudzeniu przepuścić go przez praskę, wtedy pozbędziesz się grudek, które niekoniecznie dobrze smakowałyby w daniu.
  • Nie dodawaj zbyt dużo mąki, bo może skończyć się to twardymi kluskami.
  • Nie wyrabiaj ciasta za długo. Trzeba to zrobić jak najszybciej, bo podczas wyrabiania masa robi się coraz rzadsza.
  • Kopytek nie gotuj w mocno podgrzanej wodzie. Jeśli chcesz, aby były jędrne i aby się nie rozgotowały, to od razu po ich włożeniu do wody zmniejsz moc palnika.

Kopytka z bobu - przepis

Składniki

  • 330 g bobu,
  • 100 g mąki pszennej + odrobinę do posypania,
  • sól i pieprz,
  • 1 jajko.

Dodatki

  • ser ricotta,
  • roztopione masło,
  • bazylia lub pietruszka.

Przygotowanie

  1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania warzywa to około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby. Aby sprawdzić, czy jest gotowe do wyjęcia, możesz nabić je na widelec lub wykałaczkę. Ostudź i obierz, a następnie odmierz 330 g.
  2. Obrany bób przepuść przez praskę do ziemniaków, aby pozbyć się grudek. Dodaj sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wymieszaj całość łyżką.
  3. Uformuj kulę z ciasta i podziel ją na mniejsze kawałki. Posyp je mąką i formuj z nich wałeczki.
  4. Tak przygotowaną masę pokrój na mniejsze kawałki, które będą miały kształt rombu.
  5. Kopytka wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia.
  6. Do wyłowienia użyj łyżki cedzakowej i umieść na talerzu. Przed podaniem poczekaj na ostygnięcie.
Kopytka z bobu
Kopytka z bobu Fot. Shutterstock

Kopytka - z czym podawać

Tradycyjne kluski podawane są ze smażoną cebulką, bułką tartą lub ze skwarkami z boczku, lub słoniny. Idealnie do nich pasują również sosy na czele z grzybowymi. Równie dobrze smakują z roztopionym masłem i dodatkiem ziół np. pietruszki lub bazylii. Kopytka można również traktować jako dodatek do dań mięsnych, a także w wersji podsmażonej smakują obłędnie. Nieoczywistym dodatkiem do nich są również sery. Posypany parmezan lub odrobina ricotty nada im nieco inny smak, którego warto spróbować.

Więcej o: