Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie piekarnika to najmniej przyjemny element sprzątania kuchni. Warto jednak pamiętać, że zgromadzone w nim zabrudzenia mogą mieć szkodliwe działanie na żywność. Z kolei samo usuwanie zabrudzeń może okazać się sporym wyzwaniem, jednak są pewne metody, które przyśpieszą cały proces.
Czysty piekarnik to gwarancja zdrowego i bezpiecznego przygotowywania potraw. Najlepszym rozwiązaniem jest usuwanie zabrudzeń po każdym użytkowaniu, jednak zdajemy sobie sprawę, że nie jest to możliwe. Warto jednak wiedzieć, że nagromadzony tłuszcz, przypalona szyba, zacieki, resztki żywności i brud mogą niekorzystnie wpłynąć na podgrzewane we wnętrzu piekarnika jedzenie.
Pracę warto podzielić na kilka etapów, które przyśpieszą naszą pracę. Warto zatem zacząć od wyciągnięcia wszystkich blach i rozpoczęcia oczyszczania wnętrza. Świetnym rozwiązaniem na początek będzie zastosowanie metody parowej. Wystarczy wlać wodę i odrobinę octu do naczynia żaroodpornego i umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 140-150 stopni. Po około 20 minutach wyciągamy naczynie i lekko chłodzimy piekarnik, a następnie przechodzimy do czyszczenia. Para wodna sprawi, że zabrudzenia będą łatwe do usunięcia - nawet tłuste plamy powinny gładko się poddawać.
Jeśli metoda parowa nie daje rady z dużymi zabrudzeniami, warto przygotować pastę z sody oczyszczonej i wody. Nałożona na zabrudzenia i pozostawiona na około godzinę przyniesie błyskawiczny i lśniący efekt. Jeżeli to nie pomoże, być może trzeba sięgnąć po specjalne, silniejsze detergenty specjalnie do mycia piekarnika. Pamiętajmy jednak, że niezależnie od użytych produktów piekarnik pod koniec należy przetrzeć namoczoną w wodzie szmatką, by żadne środki nie zostały na ściankach piekarnika.
Ważnym elementem czyszczenie piekarnika jest także szyba, zarówno z zewnętrznej jak i wewnętrznej strony. Nie możemy zapomnieć także o drzwiczkach, gdzie brud także się osadza. Na początek warto przetrzeć całość i pozbyć się resztek jedzenia i okruszków. Wewnętrzną szybę można śmiało umyć przy pomocy wody z płynem do naczyń oraz ściereczki - najlepeij z mikrofibry. Jeśli to nie wystarczy, dodaj trochę octu spirytusowego lub detergentu do zatłuszczonych powierzchni. Jeżeli brud nie daje za wygraną, przygotuj pastę z sody oczyszczonej - wymieszaj ją z wodą, aby osiągnąć konsystencję, która pozwoli nałożyć ją na drzwiczki. Z ekstremalnymi zabrudzeniami bez problemu poradzi sobie także specjalna szpatułka, która zedrze warstwę zanieczyszczeń. Na koniec całość przecieramy wilgotną szmatką.
Z kolei do zewnętrznej szyby użyj płynu do okien i ręczników papierowych lub ściereczki z mikrofibry. Podczas mycia nie szoruj i nie używaj druciaków ani gąbek o ostrej powierzchni. W ten sposób możesz zniszczyć piekarnik!
Nie zapominajmy, że urok tkwi w szczegółach, dlatego czyszcząc piekarnik, nie zapominajmy o uporaniu się z brudnymi blachami i wszelakimi formami do wypieków. Z tego typu zabrudzeniami poradzi sobie sól, soda oczyszczona lub płyn do naczyń. Większe wyzwanie będą wymagać specjalnych środków. Pamiętajmy o dokładnym wypłukaniu i osuszeniu blach, by zapobiec przedostania się detergentów do żywności, a także pojawienia się rdzy z nadmiaru wody.