Jak zrobić ocet jabłkowy? Doskonały na włosy i odchudzanie. Poznaj zdrowy i pyszny dodatek w kuchni

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Świetnie smakują osobno, ale i jako dodatek do różnych przepisów. Pojawiają się w jabłeczniku czy racuchach, jednak ich zastosowań może być wiele więcej. Dzisiaj radzimy, jak zrobić ocet jabłkowy.

Jabłka są nie tylko smaczne, ale i posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają m.in. witaminy A, K, C, a także poprawiający pracę serca potas czy fosfor, magnez i wapń. Owoce te są nieocenione dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nich kwas foliowy.

Pasta jajecznaPasta jajeczna - przepis z najlepszym grzybem. Hit na śniadanie i nie tylko

Ocet jabłkowy - właściwości

Wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu ma również ocet jabłkowy. Pomaga on w pracy procesów trawiennych, reguluje poziom glukozy we krwi, posiada właściwości antybakteryjne i obniża poziom cholesterolu. Produkt ten poprawia kondycję włosów oraz działa wspomagająco przy odchudzaniu poprzez zmniejszanie wchłaniania tłuszczu. Wykorzystacie go także w kuchni jako dodatek do sosów czy sałatek. Możecie go kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić ocet jabłkowy.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jak zrobić ocet jabłkowy? 

Składniki: 

  • kilogram jabłek,
  • 1-1,5 l wody,
  • 85 g miodu.

Zupa z cukinii. Zdj. IlustracyjneZupa z cukinii. Wyrazisty ser sprawi, że to będzie twoje popisowe danie

 Przygotowanie: 

  1. Zaczynamy od umycia owoców. Osuszamy je i kroimy na kawałki (nie usuwamy gniazd nasiennych).
  2. Gotujemy około litra wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej miód i mieszamy. 
  3. Jabłka przekładamy do wyparzonego wcześniej słoja. 
  4. Do owoców wlewamy posłodzoną wodę. Warto zostawić nieco wolnej przestrzeni w słoju. 
  5. Przykrywamy go ściereczką kuchenną i zabezpieczamy gumką recepturką. 
  6. Przez tydzień całość mieszamy dwa razy dziennie wyparzoną drewnianą łyżką. Gdy owoce będą podchodziły pod powierzchni, należy je dognieść. 
  7. Na powierzchni octu zacznie pojawiać się biała galaretowata warstwa - matka octowa. Kiedy ją zaobserwujemy, przestajemy mieszać i zostawiamy ocet do fermentacji.
  8. Odkładamy słój w ciemne i ciepłe miejsce na około cztery tygodnie. 
  9. Po czasie zdejmujemy matkę octową, przecedzamy ocet przez ściereczkę lub gazę i wlewamy do czystego słoja. Ponownie przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy na kolejne trzy lub cztery tygodnie. 
  10. Po tym czasie znowu przecedzamy ocet i przelewamy go do butelek. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: