Jabłka są nie tylko smaczne, ale i posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają m.in. witaminy A, K, C, a także poprawiający pracę serca potas czy fosfor, magnez i wapń. Owoce te są nieocenione dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nich kwas foliowy.
Ocet jabłkowy - właściwości
Wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu ma również ocet jabłkowy. Pomaga on w pracy procesów trawiennych, reguluje poziom glukozy we krwi, posiada właściwości antybakteryjne i obniża poziom cholesterolu. Produkt ten poprawia kondycję włosów oraz działa wspomagająco przy odchudzaniu poprzez zmniejszanie wchłaniania tłuszczu. Wykorzystacie go także w kuchni jako dodatek do sosów czy sałatek. Możecie go kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić ocet jabłkowy.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Składniki:
- kilogram jabłek,
- 1-1,5 l wody,
- 85 g miodu.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od umycia owoców. Osuszamy je i kroimy na kawałki (nie usuwamy gniazd nasiennych).
- Gotujemy około litra wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej miód i mieszamy.
- Jabłka przekładamy do wyparzonego wcześniej słoja.
- Do owoców wlewamy posłodzoną wodę. Warto zostawić nieco wolnej przestrzeni w słoju.
- Przykrywamy go ściereczką kuchenną i zabezpieczamy gumką recepturką.
- Przez tydzień całość mieszamy dwa razy dziennie wyparzoną drewnianą łyżką. Gdy owoce będą podchodziły pod powierzchni, należy je dognieść.
- Na powierzchni octu zacznie pojawiać się biała galaretowata warstwa - matka octowa. Kiedy ją zaobserwujemy, przestajemy mieszać i zostawiamy ocet do fermentacji.
- Odkładamy słój w ciemne i ciepłe miejsce na około cztery tygodnie.
- Po czasie zdejmujemy matkę octową, przecedzamy ocet przez ściereczkę lub gazę i wlewamy do czystego słoja. Ponownie przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy na kolejne trzy lub cztery tygodnie.
- Po tym czasie znowu przecedzamy ocet i przelewamy go do butelek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl