Bułeczki drożdżowe z jagodami tego lata musi zrobić każdy. Jeden składnik robi ogromną różnicę

Bułki z jagodami, czyli po prostu jagodzianki, są w tym roku na językach wszystkich Polaków. Lato to czas, kiedy bułeczki drożdżowe z jagodami smakują najlepiej, ale w tym roku niestety ich ceny w niektórych miejscach dość mocno poszły w górę z powodu inflacji. Dlatego zachęcamy, aby zrobić bułki z jagodami w domu. Nie dość, że będzie trochę taniej, to jeszcze będziecie mogli wcisnąć do nich tyle jagód, ile tylko wam się zmieści.

Lato to idealny moment na przyrządzanie wypieków z sezonowymi owocami. W tym gronie dumnie pierś wypinają jagody, które można wykorzystać na przykład do zrobienia przepysznych, słodkich jagodzianek. A jeśli nieco zmodyfikujecie przepis i użyjecie składnika, który zwykle w recepturach na bułeczki drożdżowe z jagodami się nie pojawia, wasze jagodzianki będą jeszcze lepsze.

Bułki z jagodami - hit lata. Jeden składnik robi różnicę

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 480
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 5 g drożdży instant
  • sól
  • 120 ml maślanki
  • dodatkowo żółtko do posmarowania bułeczek

Na nadzienie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kilograma świeżych jagód
  • 4 łyżki cukru

Na kruszonkę:

  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • sól

Zamiast kruszonki bułeczki drożdżowe z jagodami można posypać cukrem pudrem lub polać domowej roboty lukrem.

Zobacz wideo Pierogi z jagodami - genialny klasyk

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem i drożdżami. Rozpuszczamy masło na małym ogniu i gdy wystygnie, wlewamy razem z maślanką do suchych składników. Wbijamy jajko i dodajemy sól. Wyrabiamy przez kilkanaście minut, ciasto powinno być po tym czasie gładkie i elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia.

Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Wysypujemy mąkę na blat lub stolnicę, jeśli taką macie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i każdą rozwałkowujemy. Kładziemy na nich po kilka łyżek nadzienia z jagód. Dokładnie sklejamy, żeby jagody nie wypłynęły.

Każdą bułeczkę kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy bułki z jagodami sobie rosną, my robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę i cukrem. Dodajemy odrobinę soli. Siekamy nożem lub rozdrabniamy w palcach. Łączymy w kulkę i chowamy do lodówki.

Wyrośnięte bułeczki drożdżowe z jagodami smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy kruszonką Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Jeśli nie używacie kruszonki, bułki z jagodami możecie po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Więcej o: