Lato to idealny moment na przyrządzanie wypieków z sezonowymi owocami. W tym gronie dumnie pierś wypinają jagody, które można wykorzystać na przykład do zrobienia przepysznych, słodkich jagodzianek. A jeśli nieco zmodyfikujecie przepis i użyjecie składnika, który zwykle w recepturach na bułeczki drożdżowe z jagodami się nie pojawia, wasze jagodzianki będą jeszcze lepsze.
Składniki:
Na nadzienie:
Na kruszonkę:
Zamiast kruszonki bułeczki drożdżowe z jagodami można posypać cukrem pudrem lub polać domowej roboty lukrem.
Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem i drożdżami. Rozpuszczamy masło na małym ogniu i gdy wystygnie, wlewamy razem z maślanką do suchych składników. Wbijamy jajko i dodajemy sól. Wyrabiamy przez kilkanaście minut, ciasto powinno być po tym czasie gładkie i elastyczne. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Wysypujemy mąkę na blat lub stolnicę, jeśli taką macie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i każdą rozwałkowujemy. Kładziemy na nich po kilka łyżek nadzienia z jagód. Dokładnie sklejamy, żeby jagody nie wypłynęły.
Każdą bułeczkę kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy bułki z jagodami sobie rosną, my robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę i cukrem. Dodajemy odrobinę soli. Siekamy nożem lub rozdrabniamy w palcach. Łączymy w kulkę i chowamy do lodówki.
Wyrośnięte bułeczki drożdżowe z jagodami smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy kruszonką Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Jeśli nie używacie kruszonki, bułki z jagodami możecie po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.