Ocet jabłkowy - przepis na płyn tysiąca zastosowań. Przyda się w kuchni i kosmetyczce, a to tylko trzy składniki

Ocet jabłkowy to niemal magiczny płyn, który pomaga nie tylko wyciągnąć na powierzchnię ukryte smaki wielu potraw, ale także oczyszcza organizm, poprawia jakość cery, włosów a dodatkowo jest w stu procentach naturalny. Jak zrobić ocet jabłkowy? Potrzebujesz trzech podstawowych składników i odrobiny cierpliwości.
Zobacz wideo

Ocet jabłkowy ma cały wachlarz zastosowań. Użyjesz go nie tylko podczas gotowania, ale także podczas sprzątania, stosując go jako tonik oczyścisz cerę, a także pozbędziesz się muszek ze swojej kuchni. Przepis na ocet jabłkowy jest bardzo prosty i składa się z zaledwie trzech składników, na które nie wydasz więcej niż 5 zł. Chcesz samodzielnie zrobić ten magiczny i w pełni ekologiczny płyn? Sprawdź, jakie to proste (i tanie).

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Składniki:

  • 1 kg niepryskanych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 l wody (najlepiej mineralnej lub przefiltrowanej)

Ocet jabłkowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania dużego słoika. Dokładnie go umyj i wyparz. Następnie wytrzyj, by nie pozostały zacieki.
  2. Jabłka opłucz i przekrój na pół lub ćwierć. Nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych.
  3. Wodę wlej do garnka i dodaj cukier. Dokładnie zamieszaj, by cukier w pełni się rozpuścił.
  4. Kawałki jabłek ułóż w słoiku i zalej je roztworem. Dopilnuj, by woda dokładnie zakrywała każdy kawałek owoców.
  5. Słoik szczelnie przykryj ściereczką lub gazą i uszczelnij za pomocą gumki. Pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 5 tygodni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać  całość czystą łyżką (najlepiej drewnianą).
  6. Po ok. 5 tygodniach na powierzchni zacznie zbierać się jasny, przypominający galaretę nalot. Ne usuwaj go - to oznaka, że rozpoczęła się fermentacja octowa. Wówczas przestań mieszać i pozostaw na kolejny tydzień. 
  7. Po tym czasie zdejmij nalot i przelej ocet do butelek. Szczelnie zakręć i pozostaw na kolejnych 5 tygodni. Kiedy upłynie ten czas, możesz spróbować octu - jeśli ma silny, octowy zapach, jest gotowy. Jeśli z kolei wyczujesz zapach alkoholu lub drożdży, pozwól octowi fermentować jeszcze ok. 2 tygodni.

Gotowy ocet jabłkowy spokojnie możesz przechowywać w kuchennych szafkach bez obaw, że się zepsuje. Jeśli więc chcesz mieć zawsze pod ręką produkt, który poprawi smak potraw i do tego wspomoże odchudzanie, już wiesz, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: