Przepis na leczo jest w zasadzie banalny - podsmażone warzywa i kiełbasę doprawiamy przyprawami i czasem zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą. Jednak cały smak tej węgierskiej potrawy kryje się w kiełbasie, co nie powinno dziwić, bo mięso, czy też kiełbasa jest nośnikiem smaku we wszystkich sosach i gulaszach. Więc kiedy mamy już piękne pomidory, dorodna cukinię i paprykę, jaką wybrać kiełbasę? Śląska, toruńska czy podwawelska świetne są na grilla - do leczo raczej nie.
Jaka kiełbasa najlepiej sprawdzi się w leczo? Najlepiej wybierać chude, dobrze podwędzone lub podsuszone rodzaje. Świetnym wyborem będzie jałowcowa/myśliwska, swojska palcówka świetnie się sprawdzi (jej wcześniej nie trzeba podsmażać), a także hiszpańskie chorizo.
Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą - przepis
Składniki:
- 3 średnie cukinie (waga od 1 kg do 1,5 kg)
- 400 g chudej, podwędzonej lub suszonej kiełbasy
- 3 papryki
- 2 cebule
- ok. 500 ml przecieru pomidorowego lub gotowej passaty (możesz użyć także świeżych pomidorów, wówczas potrzebujesz ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, ostra papryka
- smalec do podsmażenia
Leczo - sposób wykonania:
- Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, aż uwolni swój aromat.
- W zależności od tego, jakiej kiełbasy używasz, pokrój ją i obierz ze skórki. To się tyczy kiełbas wędzonych - suszone nie muszą być podsmażane. Także jeśli zdecydujesz się na jałowcową lub chorizo, podsmażaj razem z cebulą, aż kiełbasa się zarumieni.
- Paprykę pokrój i dodaj do garnka. Dalej całość podsmażaj, a kiedy papryka zmięknie, dodaj pokrojoną cukinię oraz sparzone i pokrojone pomidory, jeśli ich używasz. Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Dopraw leczo przyprawami wedle swojego uznania i gotuj jeszcze przez 5 minut, by smaki dokładnie się przegryzły.
Takie leczo wybornie smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.