Ciasto z jabłkami papierówkami - przepis z podlaskiej wsi. Żeby wyszło kruche, dopilnuj temperatury masła

Ciasto z jabłkami papierówkami przypomina mi pobyt w niewielkim gospodarstwie agroturystycznym na Podlasiu. Gościła mnie pewna starsza pani, która robiła nieziemską szarlotkę z wczesnych jabłek. Długo prosiłam ją o ten przepis, na szczęście w końcu dała się namówić. Poniżej najlepszy przepis na ciasto z papierówkami.
Zobacz wideo

Ciasto z jabłkami papierówkami jest bardzo proste i wyjdzie pyszne, jeśli zadbasz o odpowiednią temperaturę masła. Podstawą smaku jest ciasto kruche, które uwielbia zimno - wszystkie składniki, a zwłaszcza masło powinny być chłodne (podobnie jak dłonie wykonawcy). Jeśli o to zadbasz, twoje ciasto z papierówkami będzie idealne.

Po otwarciu psują się szybciej. Jak długo przechowywać ogórki kiszoneUniknij miękkich ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu

Ciasto z jabłkami papierwkami - przepis od podlaskiej gospodyni

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • na oko 1,5 kg papierówek
  • 250 g ziemnego masła
  • 1 duże jajko
  • ok. 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon do smaku

Ciasto z papierówkami - sposób wykonania

  1. Mąkę przesiej na stolnicę w kopczyk i na wierzch wbij jajko. Dodaj masło, cukier i cukier waniliowy i za pomocą ostrego noża "wsiekaj" składniki w mąkę. Kiedy względnie się już połączą, zacznij energicznie zagniatać. Chodzi o to, żeby jak najkrócej dotykać ciasto, by go niepotrzebnie nie ocieplić.
  2. Z ciasto uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż na pół godziny do zamrażalnika.
  3. Papierówki obierz, usuń gniazda nasienne i posiekaj w kostkę lub zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, dodaj cynamon - tyle, ile lubisz i opcjonalnie trochę cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części (jedna może być nieco większa od drugiej. Następnie odrywaj części ciasta tej większej części i uklepuj je na dnie formy tak, by nie było między nimi przerw i utworzyły jednolity spód.
  5. Na spód wyłóż jabłka i wyrównaj je z wierzchu. Przykryj je resztą ciasta. Możesz je rozwałkować i pociąć w paseczki, które naprzemiennie ułożysz na warstwie jabłek, możesz też zetrzeć ciasto na tarce i zrobić coś w rodzaju kruszonki.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, aż ciasto apetycznie się zezłoci.

Wekowanie słoikówPasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty odpoczniesz

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: