Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, które dokładnie trzeba przepuścić przez praskę. Ich znakiem rozpoznawczym jest wyrobione na środku ciasta wgłębienie, gdzie zatrzymuje się sos, którym są polane. Danie to podawane jest na codzienne obiady lub na święta. Najlepiej smakują z gulaszem, pieczenią albo z zeszkloną cebulką.
Magda Gessler to bez wątpienia najpopularniejsza restauratorka w Polsce oraz autorytet w dziedzinie kulinarnej. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w programie „Kuchenne Rewolucje", gdzie pomaga innym restauratorom w podrasowaniu ich lokali. Kilkukrotnie Magda Gessler gościła ze swoją ekipą Śląsk, gdzie za każdym razem dzieliła się swoim kultowym przepisem na kluski.
Jak się okazuje, sekretem restauratorki są odpowiednie proporcje składników. To klucz do idealnego ciasta. Dzięki odpowiedniej ilości mąki oraz dodatek jajek ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jak się okazuje, mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Dzięki tej proporcji kluski nie będą zbyt twarde.
Składniki
Sposób przygotowania