Delikatne i miękkie kluski śląskie Magdy Gessler. Sekretem są proporcje

Kluski najlepiej smakują gdy są miękkie, elastyczne i rozpływają się w ustach. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest odpowiednie wyliczenie składników. Przepis Magdy Gessler jest niezawodny i smaczny.

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, które dokładnie trzeba przepuścić przez praskę. Ich znakiem rozpoznawczym jest wyrobione na środku ciasta wgłębienie, gdzie zatrzymuje się sos, którym są polane. Danie to podawane jest na codzienne obiady lub na święta. Najlepiej smakują z gulaszem, pieczenią albo z zeszkloną cebulką.

Sekret Magdy Gessler na udane kluski

Magda Gessler to bez wątpienia najpopularniejsza restauratorka w Polsce oraz autorytet w dziedzinie kulinarnej. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się w programie „Kuchenne Rewolucje", gdzie pomaga innym restauratorom w podrasowaniu ich lokali. Kilkukrotnie Magda Gessler gościła ze swoją ekipą Śląsk, gdzie za każdym razem dzieliła się swoim kultowym przepisem na kluski.

Jak się okazuje, sekretem restauratorki są odpowiednie proporcje składników. To klucz do idealnego ciasta. Dzięki odpowiedniej ilości mąki oraz dodatek jajek ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jak się okazuje, mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Dzięki tej proporcji kluski nie będą zbyt twarde.

Przepis na kluski śląskie Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ostudź. Gdy będą chłodne, przepuść je przez praskę.
  2. Dodaj mąkę, jajko oraz sól do smaku. Wszystko zagnieć w gładkie ciasto. Upewnij się, czy na pewno nie ma w nim grudek.
  3. Gdy ciasto jest wyrobione, należy oddzielać od całości małe kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Uformuj z nich kulki, w których wyrobisz palcem charakterystyczną dziurkę.
  4. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Takie kluski idealnie smakują z roladą śląską, gulaszu lub sosami.
Więcej o: