Domowa konfitura z jeżyn - przepis. Ten przetwór powinien znaleźć się w twojej spiżarni

Domowa konfitura z jeżyn - przepis na obłędnie pyszny dodatek do naleśników, lodów i innych deserów. Co najlepsze, jest również bombą witaminową, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w okresie zimowym. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.

Jeżyny są bogatym źródłem błonnika, zawierają silne antyoksydanty i inne prozdrowotne właściwości. Co ciekawe, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej oraz zmniejszą ryzyko chorób serca. Świetnie sprawdzają się też w odchudzaniu.

Nikogo nie zdziwi też fakt, że właściwości lecznicze jeżyn były wykorzystywane już w tradycyjnej medycynie ludowej. Do dziś babcie przygotowują sok, który jest skuteczny w przeziębieniach oraz infekcjach organizmu.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Domowa konfitura z jeżyn - przepis. Tych składników nie może zabraknąć

Domowa konfitura z jeżyn ma charakterystyczny smak. Jeśli więc lubicie lekko kwaśne dżemy i konfitury, sprawdzi się idealnie. Będą ciekawym dodatkiem do deserów, ale i do mięs. Jakich składników nie może zabraknąć podczas przygotowywania konfitury z jeżyn? Oto one.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 1 kilogram jeżyn,
  • 2 gruszki,
  • 1 cytryna,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 plasterki imbiru.

Przepis na domową konfiturę z jeżyn. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dokładnie myjemy owoce.
  2. Gruszki i imbir kroimy w kostkę. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.
  3. Do garnka wrzucamy jeżyny, skórkę i sok z cytryny oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i imbir.
  4. Wsypujemy 800 gramów cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc.
  5. Następnego dnia gotujemy owoce 20 minut i odlewamy 300 ml soku. Gotujemy jeszcze przez moment i odstawiamy.  Dosypujemy  pozostałe 200 gramów cukru.
  6. Kolejnego dnia gotujemy konfiturę przez 20 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA