Buraczki do słoików idealne na zimę. Wystarczą tylko 4 składniki
Robienie przetworów to podstawa późnego lata. Zbieramy wtedy plony, którymi cieszyliśmy się przez cały wakacyjny okres i zamykamy je w słoikach. Buraczki, z których robione są przetwory, goszczą późną jesienią na niejednym stole. Przepis jest łatwy, a składniki są pod ręką.
Tarte buraczki zamknięte w słoiczkach to kultowe przetwory, które znajdują się w każdej piwniczce i spiżarni. Wyciągane jesienią i zimą są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych takich jak kotlety mielone, kotlety schabowe i pieczenie. Podawane również w towarzystwie klusek śląskich i kaczek. Serwuje się je nie tylko na zimno prosto ze słoika, a także lekko podgrzane na patelni lub w rondelku.
Ich przepis nie jest skomplikowany, a dodatkowo, aby stworzyć takie przetwory, potrzebujemy zaledwie 4 składników. W porównaniu z innymi wekami ich sposób przygotowania jest błyskawiczny.
Przepis na buraczki w słoikach
Składniki
- 3 kg buraków,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- szklanka cukru,
- łyżka soli.
Sposób przygotowania
- Buraki dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę.
- Gdy buraki będą miękkie, odcedzamy je i zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- W czasie kiedy czekamy na ostudzenie warzyw, możemy oczyścić i wyparzyć słoiki. Należy to zrobić bardzo dokładnie, aby po zrobieniu weków nie pojawiła się w nich pleśń.
- Przestygnięte buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka i zalewamy octem. Dodajemy sól i cukier i nastawiamy do gotowania na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, aby buraki nie przywarły do dna.
- Ciepłą masę buraczaną przekładamy do słoików i zakręcamy je.
- Kolejnym krokiem jest pasteryzacja słoików. W garnku ustawiamy słoiki z buraczkami do góry dnem i nalewamy do niego wody tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Całość gotujemy przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy przetwory, ustawiamy je na ścierce i przechowujemy w chłodnym miejscu.