Zupa kalafiorowa idealna na wrześniowy obiad. Smak podkręci dodatek sera i sprytny trik z marchewką

Zupa kalafiorowa od zawsze kojarzyła mi się z wrześniowymi obiadami, kiedy biegiem wracałam ze szkoły, by smutek końca wakacji utopić w talerzu przepysznej, kremowej zupy. Do szkoły nie chodzę od dawna, jednak uwielbienie kalafiorowej zostało, a dziś podpowiem, jak zrobić ją w wersji wow. Oprócz kalafiora dwa dodatki są obowiązkowe - serek topiony i łyżka masła.
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa jest chyba jedną z najprostszych propozycji obiadowych, a najlepiej smakuje oczywiście wczesną jesienią. Przepis jest bardzo prosty, ale z łatwością można go udoskonalić. Dodatek serka topionego sprawi, że zupa nabierze nowego, bardziej kremowego charakteru, a z kolei podsmażenie marchewki na maśle sprawi, że zupa będzie po prostu rewelacyjna. Zobacz, jak łatwo zrobić wymarzony obiad na pierwsze dni roku szkolnego.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały por
  • 3-4 ziemniaki
  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • serek topiony śmietankowy (ok. 100 g)
  • masło
  • śmietana 18 proc
  • sól, pieprz, curry
  • do podania posiekana natka pietruszki lub koperek

Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:

  1. Oberwij liście kalafiora i podziel go na różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej bulionem. Na wolnym ogniu zagotuj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Podobnie pokrój pora.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Dodaj marchewkę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika, aż wyraźnie się zezłoci. Następnie dodaj ją do wywaru.
  4. Na tej samej patelni dołóż odrobinę masła, jeśli jest taka potrzeba i podsmaż pokrojonego pora. Także dodaj do zupy.
  5. Kiedy ziemniaki i kalafior będą już miękkie, odlej kilka chochelek wywary do rondelka, dodaj rozdrobniony serek topiony oraz łyżkę śmietany. Zmiksuj całość i zapraw zupę. Dopraw do smaku przyprawami i zagotuj. 
  6. Gotową kalafiorową podawaj z kromką świeżego pieczywa i posiekaną zieleniną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA