Zupa kalafiorowa jest chyba jedną z najprostszych propozycji obiadowych, a najlepiej smakuje oczywiście wczesną jesienią. Przepis jest bardzo prosty, ale z łatwością można go udoskonalić. Dodatek serka topionego sprawi, że zupa nabierze nowego, bardziej kremowego charakteru, a z kolei podsmażenie marchewki na maśle sprawi, że zupa będzie po prostu rewelacyjna. Zobacz, jak łatwo zrobić wymarzony obiad na pierwsze dni roku szkolnego.
Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 1 większy kalafior
- 1 średnia marchewka
- 1 mały por
- 3-4 ziemniaki
- ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu
- serek topiony śmietankowy (ok. 100 g)
- masło
- śmietana 18 proc
- sól, pieprz, curry
- do podania posiekana natka pietruszki lub koperek
Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:
- Oberwij liście kalafiora i podziel go na różyczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej bulionem. Na wolnym ogniu zagotuj.
- Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Podobnie pokrój pora.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Dodaj marchewkę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika, aż wyraźnie się zezłoci. Następnie dodaj ją do wywaru.
- Na tej samej patelni dołóż odrobinę masła, jeśli jest taka potrzeba i podsmaż pokrojonego pora. Także dodaj do zupy.
- Kiedy ziemniaki i kalafior będą już miękkie, odlej kilka chochelek wywary do rondelka, dodaj rozdrobniony serek topiony oraz łyżkę śmietany. Zmiksuj całość i zapraw zupę. Dopraw do smaku przyprawami i zagotuj.
- Gotową kalafiorową podawaj z kromką świeżego pieczywa i posiekaną zieleniną.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.