Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany sprawdzą się najlepiej, a ciasto wyjdzie wyjątkowo smaczne

Domowe wypieki z są bezkonkurencyjne - kochamy je za wyjątkowy smak i aromat. Wśród nich nie może zabraknąć specjałów z dodatkiem owoców prosto z sadu. Jakie jabłka na szarlotkę? Odmiana ma ogromne znaczenie dla smaku. Najlepiej sprawdzą się te lekko kwaśne, twarde i kruche.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków szarlotka jest prawdziwym klasykiem. To pyszne, kruche i delikatne ciasto z owocowym wnętrzem często przygotowywane jest na wiele okazji. Warto jednak wybrać odpowiedni gatunek jabłek - dzięki czemu uzyskamy idealny efekt. 

szarlotkaSzarlotka. Przedstawiamy przepisy na najlepsze szarlotki na świecie!

Jakie jabłka na szarlotkę? Najlepsze odmiany

Szarlotka to ciasto, które ma wielu miłośników. Przepisów na ten klasyczny wypiek nie brakuje, jednak sekretem jest odpowiedni dobór składników. Poza ciastem czy dodatkiem aromatycznych przypraw istotną rolę pełnią jabłka. Jak wiadomo nie każde owoce się do tego nadają - najlepszym wyborem będą te twarde i kwaśne. Stare odmiany dobrze znane naszym babcią sprawdzą się idealnie. 

  • Ligol - jabłka tej odmiany są kruche, a ich miąższ jest bardzo kremowy. Podpiekanie czy duszenie sprawi, że nabiorą lekko korzennego smaku, dlatego idealnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków. 
  • Champion - to prawdziwa klasyka wśród owoców dodawanych do deserów czy wypieków. Są soczyste, delikatnie kwaskowate i bardzo aromatyczne. Przechowywanie nie sprawia problemu, dlatego można się cieszyć ich smakiem przez wiele miesięcy. 
  • Antonówka - jedna ze starszych odmian jabłek rosnących w Polsce. Twarde, słodko-kwaśne owoce o, nieco winnym smaku. Ich miąższ jest delikatny i soczysty, o barwie kremowej bieli. Do szarlotki czy jabłecznika sprawdzą się idealnie.
  • Szara i złota reneta - aromatyczne, zimowe, owoce. Dojrzewają późną jesienią, przez co można je długo przechowywać. Upieczone smakują najlepiej - zachowują strukturę, nie rozpadają się i jednocześnie zachowują kwaskowaty smak.
  • Papierówka - iście polska odmiana jabłek. Kruche, delikatne, smaczne i aromatyczne. Smakują doskonale na surowo, w przetworach i wypiekach. 
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Jak przygotować jabłka do szarlotki? 

Gdy wybór owoców mamy już za sobą, możemy przejść do przygotowań wypieku. Można zrobić to na wiele sposobów - jabłka możemy dusić, prażyć lub zapiekać. Bez względu na preferowaną metodę warto dodać cytrynę, brązowy cukier, cynamon i goździki. Taka mieszanka gwarantuje aromatyczny i słodko-kwaśny smak, który w połączeniu z ciastem stanowi doskonały duet. 

Ciekawą metodą jest także wcześniejsze przygotowanie jabłek w słoikach. Przetwory znacznie usprawnią naszą pracę. Podobnie jak w klasycznym przepisie kluczowy będzie wybór jabłek. Podduszone z przyprawami, przełożone do słoików, a następnie zapasteryzowane mogą być przechowywane w spiżarni przez wiele miesięcy. 

Więcej o: