• Link został skopiowany

Przepis na bułeczki cynamonowe krok po kroku. Doskonała, aromatyczna przekąska na jesienne wieczory

Bułeczki cynamonowe to wspaniała, słodka przekąska, której nikt się nie oprze. Smakuje doskonale jako dodatek do kawy, herbaty, ale również jako aromatyczny deser. Możecie zaskoczyć nią swoich gości, którzy dzięki niej poczują iście domową atmosferę i nie będą mogli oderwać się od stołu.
Cynamonki podane na talerzu
fot. pexels

Oto prosty przepis na bułeczki cynamonowe, czyli tzw. cynamonki. Mogą one okazać się świetną przekąską do kawy czy herbaty, ale też doskonałym pomysłem na jesienne wieczory. Jeśli chcecie miło spędzić długie, deszczowe popołudnie, ocieplić atmosferę i zaskoczyć swoich gości własnoręcznie robionym słodkim przysmakiem o przyjemnym, delikatnym aromacie cynamonu, skorzystajcie z naszego przepisu.

Podajemy przepis na bułeczki cynamonowe - dzięki nim poczujesz się błogo i zapomnisz o szarej codzienności. Odkryj smak dzieciństwa, na który opłaca się czekać 

Wystarczy kilka składników, aby przenieść się wspomnieniami do beztroskich chwil dzieciństwa. Przedstawiamy idealny przepis na bułeczki cynamonowe. Nie jest on najszybszy, jednak warto poświęcić trochę czasu dla tak wielkiej przyjemności. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • saszetka drożdży
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżeczka soli 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mleko o temperaturze pokojowej z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstaw je do wyrośnięcia na około pół godziny.
  2. Dodaj jajko, olej, mąkę i sól. Zagnieć ciasto w dużym garnku, przykryj je i zostaw w ciepłym miejscu na około jedną godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Podziel ciasto na dwie podłużne części. Posmaruj obie olejem słonecznikowym, następnie posyp cukrem i cynamonem. Zawiń dwa powstałe fragmenty w rulonik i pokrój go na dwanaście części.
  4. Ułóż zawijasy na papierze do pieczenia w dwucentymetrowych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 40 minut. Posmaruj powierzchnię bułeczek roztrzepanym jajkiem.
  5. Tak przygotowane ciasto piecz z termoobiegiem w 180°C przez około 25 minut. Bułeczki serwuj posypane cynamonem. 

Dla ozdoby i dodatkowej, słodkiej nuty można polać bułeczki wcześniej przygotowanym lukrem cytrynowym. Przepis na idealny lukier odkryjecie tutaj.

Smacznego!

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: