Przepis na kopytka z serem. Jeżeli nie masz maszynki, przygotuj widelec

Gdy myślę o kopytkach, przed oczami od razu widzę babciną kuchnię. Przypomina mi się, jak razem formowałyśmy wałeczki i kroiłyśmy je na kawałki. Przepis na kopytka z serem to zatem świetny sposób na to, by wrócić do miłych wspomnień z dzieciństwa. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Kopytka mają tę zaletę, że można je podawać zarówno na słono (np. ze skwarkami, polane sosem itp.) lub na słodko, czyli z serem białym, cukrem i śmietaną. To zatem od was zależy, jak je przygotujecie. Pamiętajcie, że możecie je zrobić z wcześniej ugotowanych ziemniaków, które zostały wam z obiadu. Jest to więc nie tylko miłe wspomnienie z dzieciństwa, lecz także zastosowanie zasady zero waste w codziennym życiu. Tym razem mamy dla was przepis na kopytka z serem.

Przepis na kopytka z serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 450 g białego sera
  • sól
  • 2 jajka
  • 5 płaskich łyżek mąki + dodatkowo do podsypania
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na kopytka z serem. Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy, aż zmiękną. Gdy ostygną, mielimy je razem z serem w maszynce do mięsa lub, jeśli jej nie macie, zgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól. Składniki łączymy ze sobą.

Ciasto rozdzielamy na kilka części. Rolujemy w wałeczki i ukośnie tniemy. Kopytka wrzucamy do zagotowanej z odrobiną soli wody. Gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Ważne, by nie wkładać do garnka wszystkich kopytek na raz, lepiej robić to porcjami. Potem delikatnie wyławiamy je z wody.

Kopytka z serem można podawać z rozpuszczonym masłem, posypać cynamonem lub cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.