Jak zrobić paprykę konserwową? Królowa sezonu zaprasza do stołu - przepis na przekąskę ze słoika

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dlatego zdradzimy wam przepis, z którego dowiecie się, jak zrobić paprykę konserwową. Choć traktowana jest jako przepyszny dodatek do obiadu, wspaniale sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapki, ale też świetnie prezentuje się na talerzu dodając koloru potrawom. Oto jak ją przygotować, aby móc rozkoszować się jej cudownym smakiem.

Papryka konserwowa to wspaniały pomysł na przekąskę, kolację albo przystawkę do obiadu. Pełna smaku, rozpływa się w ustach, znika szybko ze stołu. Dobrze jest wykorzystać moment i przygotować weki teraz, kiedy papryka króluje na targowiskach i można ją kupić po stosunkowo niskiej cenie. Przedstawiamy przepis na doskonałą paprykę konserwową ze słoika.

Jak zrobić paprykę konserwową?  

Do przyrządzenia przetworów będą wam potrzebne słoiki (około siedmiu półlitrowych), dobrze naostrzony nóż, deska do krojenia, chochelka i garnek. Możecie wymieszać paprykę żółtą z czerwoną - w ten sposób słoiki będą się ładniej prezentowały, a zawartość będzie bogatsza smakowo. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze dania, może dodać więcej czosnku i użyć ostrej papryki.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 2 kg papryki (może być o różnych kolorach),
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • łyżka białej gorczycy,
  • 25 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych,
  • czarny pieprz ziarnisty - około dwie łyżki w zależności od preferencji.

Na zalewę:

  • 1,5 litra wody,
  • 250 ml octu spirytusowego,
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Umyj paprykę, przekrój na pół i oczyść z ziaren.
  2. Połówki przekrój na trzy lub cztery części tak, aby dobrze mieściły się w słoikach. Jeśli ktoś lubi, można zostawić większe kawałki.
  3. Włóż do słoików i ułóż ciasno kawałki papryki, czosnek, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  4. Zagotuj wodę w garnku.
  5. Dodaj do wody ocet, cukier i sól.
  6. Zamieszaj całość i ponownie doprowadź do wrzenia.
  7. Dodaj olej i zdejmij garnek z palnika.
  8. Gorącą zalewą zalej słoiki i mocno je zakręć.

Uwaga: jeżeli chcecie zachować słoiki do zimy, należy je zapasteryzować.

Nie wiesz, z czym łączyć paprykę i jak ją podawać? 

Kawałki papryki konserwowej mogą być przepiękną ozdobą na jesiennym talerzu. Doskonale smakuje z różnymi rodzajami wędlin i mięs. Można też używać jej jako dodatek do kanapek albo jeść samodzielnie jako smakowitą przekąskę.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: