Biszkopt opada po upieczeniu? Jest na to banalnie prosty sposób. Tak robiły nasze babcie

Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika i przestaje być puszysty? Na szczęście jest na to prosty sposób. Jedna mała sztuczka zdziała cuda i sprawi, że wypiek cały czas będzie wysoki. Wyjaśniamy, co trzeba zrobić, by biszkopt idealnie sie upiekł.

Biszkopt stanowi bazę do wielu ciast z kremem. Chcemy, by był puszysty i wysoki, więc cały czas trzymamy się wszystkich zasad. Czasem jednak zdarza się, że wypiek opada. Wpływa to negatywnie na wygląd i smak ciasta. Na szczęście możemy tego uniknąć. Musimy tylko zwrócić uwagę na jeden aspekt. Niby to drobnostka, ale zdziała cuda.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Biszkopt opada po pieczeniu? Prosty trik, dzięki któremu wypiek zawsze będzie idealny

Babcie i prababcie zawsze miały sposób na pieczenie i gotowanie. Porady są niezawodne i stosujemy je do dziś. Radziły sobie nawet z tym, że biszkopt opada. Co robiły? Może wydać się to nieco osobliwe, ale zrzucały wypiek na podłogę z wysokości 30-50 cm. Następnie kładły na talerz do góry dnem i zdejmowały blaszkę. Dzięki tej sztuczce pęcherzyki powietrza nie zmieniły struktury ciasta, które cały czas pozostawało puszyste. 

Biszkopt. Na co zwrócić uwagę przy pieczeniu?

Jest kilka ważnych aspektów, których nie możemy pominąć. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, bo białko łatwiej się napowietrza. Tutaj przejdziemy do kolejnego punktu, czyli ubijania piany z białek. Nie możemy robić tego zbyt długo i niech nas ręka boska broni przed tym, byśmy łączyli masę z mąką i proszkiem do pieczenia mikserem. O wiele lepsza jest łyżka lub szpatułka. Jak już mówimy o składnikach, to proporcje muszą się zgadzać. 

Pod żadnym pozorem nie otwierajmy piekarnika podczas pieczenia, chyba że chcemy jeść mały i twardy biszkopt

Jak zrobić biszkopt? Wystarczy połączyć te produkty

Składniki:

  • pięć jajek,
  • 300 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 80-100 g mąki ziemniaczanej,
  • proszek do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy już skończysz, wrzucaj pojedynczo żółtka.
  2. Mąki i proszek do pieczenia przesyp przez sitko do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką delikatnie.
  3. Przełóż ciasto do formy.
  4. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
Więcej o: