Biszkopt stanowi bazę do wielu ciast z kremem. Chcemy, by był puszysty i wysoki, więc cały czas trzymamy się wszystkich zasad. Czasem jednak zdarza się, że wypiek opada. Wpływa to negatywnie na wygląd i smak ciasta. Na szczęście możemy tego uniknąć. Musimy tylko zwrócić uwagę na jeden aspekt. Niby to drobnostka, ale zdziała cuda.
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Babcie i prababcie zawsze miały sposób na pieczenie i gotowanie. Porady są niezawodne i stosujemy je do dziś. Radziły sobie nawet z tym, że biszkopt opada. Co robiły? Może wydać się to nieco osobliwe, ale zrzucały wypiek na podłogę z wysokości 30-50 cm. Następnie kładły na talerz do góry dnem i zdejmowały blaszkę. Dzięki tej sztuczce pęcherzyki powietrza nie zmieniły struktury ciasta, które cały czas pozostawało puszyste.
Jest kilka ważnych aspektów, których nie możemy pominąć. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, bo białko łatwiej się napowietrza. Tutaj przejdziemy do kolejnego punktu, czyli ubijania piany z białek. Nie możemy robić tego zbyt długo i niech nas ręka boska broni przed tym, byśmy łączyli masę z mąką i proszkiem do pieczenia mikserem. O wiele lepsza jest łyżka lub szpatułka. Jak już mówimy o składnikach, to proporcje muszą się zgadzać.
Pod żadnym pozorem nie otwierajmy piekarnika podczas pieczenia, chyba że chcemy jeść mały i twardy biszkopt.
Składniki:
Wykonanie: