Przepis na gofry. Dzięki metodzie z pianą z białek ciasto wyjdzie chrupiące, puszyste i delikatne

Przepis na gofry to idealny pomysł na słodkie śniadanie, szybki deser czy przekąskę. Podane zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami smakują obłędnie. Kluczowa jest jednak receptura na ciasto. Aby wyszło puszyste i delikatne, a po upieczeniu było chrupiące, warto dodać do pozostałych składników pianę z białek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć chrupiących gofrów. To świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Aby wyszły jak z nadmorskiej budki, trzeba dołożyć starań do przygotowania ciasta. Kluczowa jest piana z białek - dodana do masy z pozostałych składników nada mu puszystości. 

Przepis na gofry, które smakują jak z nadmorskiej budki 

Pyszne, rumiane i chrupiące gofry to flagowy produkt lata i lubiana przez niemal każdego przekąska. Podane na słodko z ulubionymi dodatkami takimi jak owoce, bita śmietana i słodka polewa są bezkonkurencyjne. Z kolei wytrawna wersja ze słonymi dodatkami to świetny pomysł na oryginalny lunch lub kolację. Bez względu na preferowane dodatki kluczowe dla smaku okazuje się ciasto. 

Przepisów na gofry jest wiele jednak, by wyszły puszyste, chrupiące i przypominały smakiem te znad morza, warto zastosować ten trik. Dodatek puszystej piany z białek, sprawi, że zasmakują każdemu. Wystarczy przygotować standardowe ciasto i w końcowym etapie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Efekt jest gwarantowany!

Zobacz wideo Gofry z cukinii

Przepis na gofry - idealnie chrupiące i puszyste

Składniki: 

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • kilka łyżeczek cukry waniliowego lub cynamonowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. 
  2. Do większej miski z żółtkami dodajemy mleko, wodę oraz olej. Przesiewamy mąkę proszkiem z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na gładką masę. 
  3. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z cukrem i szczyptą soli. 
  4. Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 
  5. Ciasto nakładamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zarumienienia. Upieczone gofry przekładamy na kratkę. 
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: