Królowa Elżbieta uwielbiała tę jajecznicę. Szefowa kuchni pałacu zdradziła dwa sekretne składniki

Jajecznica jest jednym z ulubionych śniadań Polaków. Na stołach gości pod różnymi postaciami - w towarzystwie szczypiorku, grzybów czy pomidorów. Jak się okazało, królowa Elżbieta II również uwielbiała zaczynać poranek od tego jajecznego dania, a szefowa kuchni dodawała do niej dwa sekretne składniki. Jak przygotować królewską jajecznicę?

Wyjątkowym przepisem podzieliła się australijska dietetyczka i autorka książek Lee Holmes. Kobieta przebywa obecnie w Wielkiej Brytanii, by uczestniczyć w uroczystościach pogrzebowych królowej Elżbiety II. Monarchini była dla niej ogromną inspiracją. Zdradziła, że była fanką domowej żywności, a także tej produkowanej lokalnie w jej okolicy. 

Zobacz wideo Jajecznica w tortilli - metoda na marudników

Królowa Elżbieta uwielbiała lokalne produkty

Jak się okazało, przyjaciółka Lee Holmes dawniej gotowała dla samej królowej. To właśnie ona ujawniła przepis na jej ulubioną jajecznicę. Dwoma sekretnymi składnikami dania była skórka cytryny i gałka muszkatołowa. 

Kilka lat temu jedna z moich kochanych przyjaciółek miała szczęście być kucharką dla królowej i podzieliła się ze mną przepisem na jej ulubioną jajecznicę. Uwielbiała czasami zaczynać dzień od białkowego śniadania, a te jajka były przygotowane w sposób, w jaki szczególnie je lubiła

- napisała dietetyczka na stronie internetowej "Supercharged Food". 

Przepis na królewską jajecznicę. To śniadanie uwielbiała królowa Elżbieta II

Do jajecznicy królowej wykorzystywano brązowe jajka, które ceniła za lepszy smak. Ponadto zawsze były przygotowywane na małym ogniu, aby uzyskać kremową konsystencję. Czasami śniadanie podawano z jej ulubionymi śledziami oraz z filiżanką dobrej herbaty Earl Grey i odrobiną mleka.

Odkąd dostałam ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są spektakularne! Przygotowuję je zawsze, gdy odwiedzają mnie przyjaciele

- napisała Lee Holmes. 

Składniki: 

  • 3 ekologiczne brązowe jajka
  • łyżka mleka
  • łyżka masła (lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia)
  • łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • sól morska 
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz czarny 
  • szczypiorek i śledzie do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ubicia mleka i jajek w misce. Dodajemy szczyptę soli. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy na nią jajka. 
  3. Zmniejszamy ogień i mieszamy łopatką, by nie przykleiły się do patelni. 
  4. Teraz czas na dwa sekretne składniki. Tuż przed osiągnięciem preferowanej konsystencji, na patelnie wrzucamy skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i dodatkową szczyptę soli. Całość mieszamy łopatką. 
  5. Jajecznicę przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem oraz szczypiorkiem. Gotowe! Teraz możecie cieszyć się królewską jajecznicą. Smacznego.  

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.