Wyjątkowym przepisem podzieliła się australijska dietetyczka i autorka książek Lee Holmes. Kobieta przebywa obecnie w Wielkiej Brytanii, by uczestniczyć w uroczystościach pogrzebowych królowej Elżbiety II. Monarchini była dla niej ogromną inspiracją. Zdradziła, że była fanką domowej żywności, a także tej produkowanej lokalnie w jej okolicy.
Jak się okazało, przyjaciółka Lee Holmes dawniej gotowała dla samej królowej. To właśnie ona ujawniła przepis na jej ulubioną jajecznicę. Dwoma sekretnymi składnikami dania była skórka cytryny i gałka muszkatołowa.
Kilka lat temu jedna z moich kochanych przyjaciółek miała szczęście być kucharką dla królowej i podzieliła się ze mną przepisem na jej ulubioną jajecznicę. Uwielbiała czasami zaczynać dzień od białkowego śniadania, a te jajka były przygotowane w sposób, w jaki szczególnie je lubiła
- napisała dietetyczka na stronie internetowej "Supercharged Food".
Do jajecznicy królowej wykorzystywano brązowe jajka, które ceniła za lepszy smak. Ponadto zawsze były przygotowywane na małym ogniu, aby uzyskać kremową konsystencję. Czasami śniadanie podawano z jej ulubionymi śledziami oraz z filiżanką dobrej herbaty Earl Grey i odrobiną mleka.
Odkąd dostałam ten przepis kilka lat temu, robię te jajka regularnie i są spektakularne! Przygotowuję je zawsze, gdy odwiedzają mnie przyjaciele
- napisała Lee Holmes.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.