Ostatnie deszczowe dni sprawiły, że w lasach pojawiło się więcej grzybów, a grzybiarze ruszyli na poszukiwania. Zbiory suszymy, marynujemy, dusimy lub smażymy. Warto wykorzystać je także do sosów, które będą aromatycznym dodatkiem do wielu dań.
W tym celu możemy wykorzystać większość grzybów - zarówno świeżych, jak i suszonych, gotowanych czy mrożonych. Nie ma znaczenia również gatunek. Kurki, podgrzybki czy maślaki - wszystko zależy od naszych preferencji smakowych oraz zbiorów. Jak zrobić sos z grzybów? Podpowiadamy, jak przygotować niezwykle aromatyczne wykończenie dania. Warto wykorzystać do tego świeże zioła. Świetnie sprawdzi się tu świeży tymianek lub natka pietruszki.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić
Jak zrobić sos z grzybów - przepis
Składniki:
- 500 g grzybów,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 60 g masła,
- 200 ml słodkiej śmietany 30%,
- pół pęczka natki pietruszki lub świeży tymianek,
- sól, pieprz,
- łyżeczka rozmarynu.
Sos grzybowy - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oczyszczenia grzybów za pomocą szczoteczki. Następnie kroimy je na małe kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy, żeby się zeszkliła.
- Dodajemy do niej grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy przez około 15 minut, często mieszając.
- Na patelnie wlewamy śmietankę i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
- Całość zostawiamy na palniku jeszcze przez około cztery minuty, cały czas mieszając. Gotowy sos możemy podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Będzie to także świetne uzupełnienie m.in. klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.