Przepis na placki bananowe nikomu nie powinien sprawić problemów, zwłaszcza że lista składników jest krótka i zazwyczaj wszystko mamy w kuchennych szafkach. Jednak zamiana mleka naprawdę robi różnicę i w mojej opinii takie placuszki są o niebo lepsze. Jak je zrobić?
Obiad z ryżem, który zrobisz w mniej niż pół godziny
Placki bananowe - przepis na śniadanie na słodko
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
- 2 średnie jajka
- 0,5 szklanki kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody kuchennej
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
- do podania: cukier puder, konfitury, bita śmietana, owoce
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i włóż do niej banany. Następnie rozgnieć je na papkę, dodaj przesianą mąkę, kefir, jajka oraz proszek do pieczenia z sodą. Dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać płaską łyżeczkę cukru waniliowego.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron się zarumienią.
- Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Rydze - przepis. Najlepsze są na maśle, ale dwa błędy pozbawią je smaku
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.