Placki bananowe w pięć minut. Zrezygnuj z mleka, a będą puszyste jak chmurka

Placki bananowe to idealny sposób na szybkie śniadanie, jeśli lubisz zaczynać dzień na słodko. Zazwyczaj placki robimy na mleku, ale w przypadku placków bananowych, warto zrezygnować z tego składnika i zastąpić go innym. Placki na kefirze będą puszyste i delikatne, a każdy kto ich spróbuje, natychmiast poprawi sobie humor.
Zobacz wideo

Przepis na placki bananowe nikomu nie powinien sprawić problemów, zwłaszcza że lista składników jest krótka i zazwyczaj wszystko mamy w kuchennych szafkach. Jednak zamiana  mleka naprawdę robi różnicę i w mojej opinii takie placuszki są o niebo lepsze. Jak je zrobić?

Placki bananowe - przepis na śniadanie na słodko 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
  • 2 średnie jajka
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody kuchennej
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
  • do podania: cukier puder, konfitury, bita śmietana, owoce

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i włóż do niej banany. Następnie rozgnieć je na papkę, dodaj przesianą mąkę, kefir, jajka oraz proszek do pieczenia z sodą. Dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać płaską łyżeczkę cukru waniliowego.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron się zarumienią.
  3. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA