Co zrobić z jabłek jesienią? Nie tylko dżem i mus, ale też...bigos. Aromatu dodadzą suszone zioła i ostra papryczka

Jesień to sezon na jabłka i wielu z nas przerabia je na dżemy, musy i marmolady. Nie każdy jednak wie, że jabłka sprawdzają się także w wytrawnych przepisach. Dziś mamy dla was przepis na bigos z jabłek, który wychodzi naprawdę pyszny. Ważny jest wybór odpowiedniej odmiany owoców, a także aromatyczne przyprawy i odrobina ostrości.
Zobacz wideo

Bigos z jabłek brzmi intrygująco i pewnie wielu z was się zastanowi, czy to na pewno wciąż bigos. To danie od razu kojarzy się nam z kapustą, ale warto wspomnieć, ze kilkaset lat temu, bigosem nazywano danie powstałe z podsmażonych skrawków mięs. Dopiero po latach, biedniejsi ludzi zaczęli dodawać kapustę i grzyby. Jeśli więc kapustę zamienimy na jabłka, mamy szansę uzyskać zupełnie nowy, wyjątkowy smak. Przepis na bigos z jabłek jest bardzo prosty, i jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj jabłek, sukces gwarantowany. O dziwo, do jabłkowego bigosu najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany, np. Ligol.

Bigos z jabłek - nietypowy przepis w sam raz na jesień

Składniki:

  • 2 kg jabłek słodkiej odmiany
  • 4 średnie cebule
  • 700 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka passaty
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1 niewielka papryczka chili
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • suszona bazylia, majeranek, tymianek
  • olej roślinny

Bigos z jabłek - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie papryczkę, a kiełbasę pokrój w półplasterki. 
  3. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim 3-4 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut.
  4. Dodaj koncentrat lub passatę, papryczkę oraz jabłka. Dorzuć kilka kulek ziela angielskiego oraz 5-6 listków laurowych i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj sól i pieprz oraz suszone zioła. Wymieszaj i duś kolejne 10 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.