Wątróbka z sezonowym dodatkiem. Sprawdzony przepis, a danie wychodzi soczyste i aromatyczne

Przepis na wątróbkę ma wielu zwolenników - jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także wyjątkowo smaczna. Przygotowując ją według sprawdzonego przepisu, możesz spodziewać się uczty smaków, ale i pewnego, naprawdę nietypowego składnika. Bowiem receptura opiera się na połączeniu wątróbki z leśnymi grzybami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wątróbka zaliczana do podrobów uchodzi za delikatne i smaczne mięso. Przygotowana z cebulką w sosie własnym nie ma sobie równych. Warto jednak odrobinę zmodyfikować przepis i dodać do sosu grzybów leśnych. Bogactwo aromatów i smaków jest gwarantowane! 

Wątróbka z grzybami leśnymi - przepis na jesienny rarytas

Wątróbka z grzybami leśnymi to pyszne i finezyjne połączenie. Delikatne, kruche i miękkie mięso przygotowane z dodatkiem sezonowych dóbr zachwyci każdego. Szczególnie gdy przygotujesz ją według rodzinnego przepisu. Efekt? Rozpływający się w ustach posiłek, którym wszyscy będą się zajadać.

Mamy sprawdzony przepis na idealną wątróbkę z dodatkiem świeżych grzybów. Jeśli chcemy uzyskać delikatne i miękkie mięso, kluczowe jest jego wcześniejsze namoczenie w mleku. Dzięki temu całość ładnie się podsmaży, mięso nie stanie się suche, a efekt będzie soczysty i aromatyczny. Grzyby własnych zbiorów dodane do mięsa podkreślą jego smak.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Przepis na soczystą wątróbkę z grzybami. Po prostu mniam!

Składniki: 

  • 700 g wątróbki,
  • 10 borowików,
  • 3 cebule,
  • bulion warzywny lub grzybowy,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • mąka pszenna,
  • mleko do namoczenia mięsa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od oczyszczenia i umycia wątróbki. Gdy pozbędziemy się błonek, kroimy mięso i moczymy w mleku na głębokim talerzu.
  2. W tym czasie pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy ją do garnka.
  3. Wątróbkę odsączamy z nadmiaru mleka i posypujemy mąką. Smażymy na patelni.
  4. Gdy mięso nabierze kolorów, dodajemy je do cebuli.
  5. Na patelnię wrzucamy pokrojone w plastry grzyby. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy do reszty składników. 
  6. Wątróbkę, cebulę i grzyby podlewamy bulionem i dusimy przez około 20 minut na średniej mocy palnika. Całość doprawiamy i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Agora SA