Jedno danie na dwa dni? Idealne rozwiązanie na trudne czasy. Przepis Karola Okrasy na jednogarnkowy obiad

Jeśli nie masz pomysłu na jesienny, rozgrzewający obiad, spróbuj przepisu na zupę gulaszową. Pożywna, smaczna, będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas na gotowaniu - taka zupa może wystarczyć na więcej niż jeden obiad. To też dobre rozwiązanie w trudnych finansowo czasach.

Zupa gulaszowa to danie, które będzie smakowało wyśmienicie w jesienne i zimowe wieczory. Jej bogactwo smaku usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jak ją zrobić?

Osoby, które chcą się przeprowadzić na Sardynię, mogą otrzymać 15 tys. euro.Włochy walczą z wyludnieniem jednej z wysp. Chętni otrzymają 15 tys. euro

Zupa gulaszowa Karola Okrasy. Przepis na sycące danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 70 dag schabu bez kości,
  • 25 dag ciecierzycy,
  • dwie puszki krojonych pomidorów,
  • dwie czerwone papryki sporych rozmiarów,
  • 30 dag ziemniaków,
  • dwie duże cebule,
  • dwie marchwie,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół główki małej kapusty,
  • pęczek pietruszki,
  • cytryna,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • dwie łyżeczki kuminu,
  • cztery liście laurowe,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • dwie łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak przygotować zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa nie jest najprostszym daniem, jednak warto poświęcić trochę czasu na jego przyrządzenie. Smak zrekompensuje wysiłek włożony w ugotowanie gulaszu

Przygotowanie:

  1. Pokroić schab w drobne paski. Doprawić i obsmażyć.
  2. Pokroić cebulę w kostkę, przecisnąć przez praskę czosnek.
  3. Dodać do mięsa cebulę, czosnek i liście laurowe.  
  4. Całość podsmażyć i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Pokroić marchew w plasterki, a paprykę w kostkę.
  6. Dodać marchew z papryką do mięsa i dusić około 20 minut.
  7. Na patelnię wrzucić posiekaną kapustę i dusić całość 10 minut.
  8. Przełożyć wszystko do większego garnka. Dodać pomidory, ciecierzycę i przyprawy.
  9. Zalać wodą i gotować, aż mięso zmięknie.
  10. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości.
  11. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy. Dodać startą skórkę cytryny.

Zupę warto podawać przyozdobioną posiekaną natką pietruszki. Cały proces przygotowania można zobaczyć na YouTubie:

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: