Zupa gulaszowa to danie, które będzie smakowało wyśmienicie w jesienne i zimowe wieczory. Jej bogactwo smaku usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jak ją zrobić?
Włochy walczą z wyludnieniem jednej z wysp. Chętni otrzymają 15 tys. euro
Zupa gulaszowa Karola Okrasy. Przepis na sycące danie jednogarnkowe
Składniki:
- 70 dag schabu bez kości,
- 25 dag ciecierzycy,
- dwie puszki krojonych pomidorów,
- dwie czerwone papryki sporych rozmiarów,
- 30 dag ziemniaków,
- dwie duże cebule,
- dwie marchwie,
- dwa ząbki czosnku,
- pół główki małej kapusty,
- pęczek pietruszki,
- cytryna,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- dwie łyżeczki kuminu,
- cztery liście laurowe,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- dwie łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Jak przygotować zupę gulaszową?
Zupa gulaszowa nie jest najprostszym daniem, jednak warto poświęcić trochę czasu na jego przyrządzenie. Smak zrekompensuje wysiłek włożony w ugotowanie gulaszu.
Przygotowanie:
- Pokroić schab w drobne paski. Doprawić i obsmażyć.
- Pokroić cebulę w kostkę, przecisnąć przez praskę czosnek.
- Dodać do mięsa cebulę, czosnek i liście laurowe.
- Całość podsmażyć i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- Pokroić marchew w plasterki, a paprykę w kostkę.
- Dodać marchew z papryką do mięsa i dusić około 20 minut.
- Na patelnię wrzucić posiekaną kapustę i dusić całość 10 minut.
- Przełożyć wszystko do większego garnka. Dodać pomidory, ciecierzycę i przyprawy.
- Zalać wodą i gotować, aż mięso zmięknie.
- Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować do miękkości.
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy. Dodać startą skórkę cytryny.
Zupę warto podawać przyozdobioną posiekaną natką pietruszki. Cały proces przygotowania można zobaczyć na YouTubie:
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl