Jak upiec dynię? Przygotuj ją w wersji na słodko i wykorzystaj trzy dodatki

Jesień trwa w najlepsze, a co za tym idzie, na półkach sklepowych i w kuchniach króluje dynia. Aromatyczne zupy, ciasta czy placki - sposobów na jej wykorzystanie jest wiele. Nic więc dziwnego, że wzbudza zainteresowanie tak wielu osób. Jednak często pojawia się pytanie: jak upiec dynię i ile ją piec? Podpowiadamy.

Dynia to prawdziwy hit jesieni. Jej charakterystyczny pomarańczowy kolor sprawia, że wykorzystujemy ją nie tylko w kuchni, ale i jako ozdobę mieszkań. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że warzywo to ma także wiele wyjątkowych właściwości i co istotne, nie traci ich po obróbce termicznej.

Jej miąższ to źródło beta-karotenu, za sprawą którego dynia wykazuje działanie przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Warzywo zawiera również witaminy E oraz C, które poprawiają kondycję skóry. Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby przebywające na diecie odchudzającej - wyróżnia się niską kalorycznością. Jednak jak ją właściwie przygotować? Ile piec dynię?

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Jak upiec dynię? W wersji na słodko lub na słono

Piżmowa, hokkaido, makaronowa, a może muszkatołowa? Na początku powinniśmy zacząć od wyboru odmiany warzywa. Do pieczenia świetnie sprawdza się hokkaido, która charakteryzuje się miękką skórką, której nie musimy obierać, a także zwartym miąższem. Dzięki temu po wyjęciu z piekarnika kawałki warzywa nie będą się rozpadać. 

Jak upiec dynię? 

  1. Zaczynamy od jej dokładnego umycia, a następnie kroimy na pół i pozbywamy się włókien oraz pestek.
  2. Warzywo kroimy na grube kawałki - w słupki, kostki lub literki "C". Polewamy je oliwą i przyprawiamy według uznania. Możemy wykorzystać do tego curry, czosnek czy sól himalajską. Świetnie smakuje także w wersji na słodko. Wystarczy, że dodacie do niej miód, cynamon i orzechy włoskie. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
  4. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy dynię w 180 stopniach. 

Ile piec dynie?

Dzięki pieczeniu pomarańczowe warzywo nabiera miękkości oraz słodkości. Ile piec dynię? To zależy przede wszystkim od jej wielkości i odmiany. Jeżeli zdecydowaliście się na hokkaido, to wystarczy około 30-35 minut w piekarniku. Znaczenie ma również grubość kawałków, na jakie pokroiliśmy warzywo. 

Pieczoną dynia to zarówno świetny pomysł na samodzielną przekąskę, jak i dodatek do różnego rodzaju dań. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.