Gofry budyniowe to smakowa ekstaza w każdym kęsie. Przepis jest bardzo prosty, składniki nie są wyszukane, a jeśli masz tylko 15 minut, to nic nie szkodzi - nie potrzebujesz więcej czasu. Jak zrobić najlepsze gofry? Już mówimy.
Gofry budyniowe - przepis na jesienny poprawiacz humoru
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
- 1 szklanka mleka
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- ulubione dodatki do gofrów (bita śmietana, dżem, owoce, cukier puder)
Gofry - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka przełóż do miski, dodaj oba cukry i za pomocą miksera utrzyj je na kogel-mogel.
- Dodaj przesianą mąkę, olej oraz mleko i budyń. Zmiksuj całość na gładkie ciasto.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ubitą pianę dodaj do ciasta na gofry.
- Blaszki gofrownicy lekko natłuść i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż się apetycznie zarumienią.
Tak przygotowane gofry podawaj w ulubiony sposób. Ja jestem fanką bitej śmietany i borówek, ale równie dobrze będą smakowały lekko oprószone cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.