Zupa kalafiorowa, która nigdy się nie znudzi. Trik z masłem wszystko zmienia

Zupa kalafiorowa ma trzy niewątpliwe zalety - jest pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu i robi się ją niezwykle szybko. Ostatnio postanowiłam trochę zmodyfikować przepis na kalafiorową i marchewkę poddusiłam na maśle, a zamiast śmietany użyłam serka topionego. Zupa miała być na dwa dni - cała zniknęła już pierwszego dnia.
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Przepis jest prosty i o ile dobrze pamiętam, to właśnie zupa kalafiorowa była moim pierwszym dokonaniem kulinarnym za czasów dzieciństwa. Jednak ostatnio wypróbowałam patent z masłem i patelnią. Efekt zaskoczył całą moją rodzinę, a ja od tego momentu gotuję kalafiorową dużo częściej i zawsze w dużym garnku. 

Zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, curry

Sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj bulion i dodaj różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Marchewkę pokrój w cienkie talarki i podsmażaj na maśle, aż miejscami zbrązowieje. Następnie dodaj do zupy.
  3. Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie, dodaj serek topiony oraz dopraw do smaku przyprawami. Kiedy serek topiony się rozpuści, zupa jest gotowa. Przed podaniem możesz posypać ja posiekanym koperkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.