Co można zrobić na obiad? Pieczone spaghetti. Nawet nie musisz gotować makaronu

Większość z nas w dni powszednie nie ma zwykle czasu i chęci na to, by gotować skomplikowane obiady. Chcemy zrobić posiłek szybko, szukamy więc prostych przepisów. Jeśli wy też zastanawiacie się, co można zrobić na obiad, to już nie musicie. Mamy dla was wspaniałą propozycję - pieczone spaghetti, do którego nawet nie trzeba gotować makaronu.

Pieczone spaghetti to idealny zamiennik lasagne. Robi się je dużo szybciej, a smakuje równie dobrze. Poza tym to świetny przepis dla osób, które lubią trochę eksperymentować w kuchni i spróbować czegoś nowego. Lista składników też nie jest wymagająca - zgadujemy, że prawdopodobnie połowę produktów już macie w domu. Zakupy nie będą więc długie i bardzo drogie. Poniżej zamieszczamy instrukcję krok po kroku na pieczone spaghetti, żebyście już dłużej nie musieli się zastanawiać, co można zrobić na obiad.

Co można zrobić na obiad? Pieczone spaghetti bez gotowania makaronu

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • cebula
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • litr bulionu
  • kulka mozzarelli
  • 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 3 ząbki czonsku
  • łyżka oliwy
  • 40 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone oregano do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Zobacz wideo A może ryba na obiad? Mamy szybki przepis na łososia w pomidorach

Sposób przygotowania:

Pieczone spaghetti robi się bardzo szybko. Sam proces przygotowania trwa około 15 minut. Pieczenie wymaga nieco więcej czasu, bo około 40-45 minut. Pyszny i sycący obiad można więc zrobić w około godzinę. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Siekamy czosnek. 

Naczynie, w którym będziemy piec nasze danie, wykładamy surowym makaronem. Skrapiamy go oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Układamy pierwszą warstwę - pokrojoną cebulę. Później dodajemy czosnek i papryki. Na warzywa wlewamy pomidory z puszki i bulion. Delikatnie mieszamy szczypcami, by nie posklejać makaronu. 

Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli oraz parmezanem. Pieczemy przez około 40-45 minut. Makaron powinien zmięknąć. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.