Pieczone spaghetti to idealny zamiennik lasagne. Robi się je dużo szybciej, a smakuje równie dobrze. Poza tym to świetny przepis dla osób, które lubią trochę eksperymentować w kuchni i spróbować czegoś nowego. Lista składników też nie jest wymagająca - zgadujemy, że prawdopodobnie połowę produktów już macie w domu. Zakupy nie będą więc długie i bardzo drogie. Poniżej zamieszczamy instrukcję krok po kroku na pieczone spaghetti, żebyście już dłużej nie musieli się zastanawiać, co można zrobić na obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczone spaghetti robi się bardzo szybko. Sam proces przygotowania trwa około 15 minut. Pieczenie wymaga nieco więcej czasu, bo około 40-45 minut. Pyszny i sycący obiad można więc zrobić w około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Siekamy czosnek.
Naczynie, w którym będziemy piec nasze danie, wykładamy surowym makaronem. Skrapiamy go oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy pierwszą warstwę - pokrojoną cebulę. Później dodajemy czosnek i papryki. Na warzywa wlewamy pomidory z puszki i bulion. Delikatnie mieszamy szczypcami, by nie posklejać makaronu.
Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli oraz parmezanem. Pieczemy przez około 40-45 minut. Makaron powinien zmięknąć. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.