Kiszenie kapusty to nic trudnego, a jak zna się odpowiednie proporcje, to można to robić niemal z zamkniętymi oczami. Zanim jednak weźmiemy się za upychanie kapusty w kamionce, trzeba wiedzieć ile soli dodać na kilogram poszatkowanych warzyw. Niezawodne proporcje do jedna stołowa łyżka soli jodowanej na kilogram kapusty.
Ja zawsze kupuję kapustę w całości, chociaż w sklepach warzywnych z łatwością można dostać już poszatkowaną kapustę na kilogramy. Ja jednak jestem tradycjonalistką i bardzo lubię samodzielnie szatkować kapustę na mandolinie do warzyw. Na 1 kg kapusty zawsze dodaję 200 g marchewki, 100 g pora oraz 3-4 gałązki selera. No i oczywiście sól. Poniżej pokażę przepis, którego nauczyła mnie ciocia Ala - jej kapusta nie ma sobie równych.
Sposób wykonania:
Gotową kapustę układaj ciasno w słoikach i szczelnie zakręć. Po 3-4 dniach jednak odkręć je, ponieważ fermentacja ciągle trwa i gazy mogą rozsadzić słoik lub sprawić, że sok "wykipi". Tak przygotowana kiszona kapusta powinna być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.