Co zrobić z pigwy? Sezonowy rarytas to baza dla smacznych przetworów i domowych medykamentów

Jesienne rarytasy, królują w domowym menu i spiżarniach. Co zatem zrobić z pigwy? Sezonowe owoce to przede wszystkim główny składnik przetworów i domowych medykamentów. Jak się jednak okazuje, mogą być także produktem dodanym do ciasta, czy lekkiej sałatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Owoce pigwy mają charakterystyczny wygląd, zapach i oczywiście smak. To także świetne źródło witamin i cennych minerałów, które wykazują wiele cennych właściwości. Wśród przepisów nie brakuje słodkich dżemów, soków czy syropów do herbaty, ale i domowych medykamentów czy wypieków. 

Co można przygotować z pigwy? 

Pigwa to sezonowy owoc, który cieszy się dużym uznaniem w kuchni i spiżarni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy też deserów. Ten niepozorny produkt ma także szerokie działanie zdrowotne i odżywcze. Doskonałe źródło witaminy C, remedium na przeziębienie oraz składnik podwyższający odporność w okresie jesienno-zimowym. Walory smakowe są równie wybitne - przetwory przygotowane z pigwy takie jak dżemy, konfitury, soki czy syropy świetnie smakują jako dodatek do śniadań, deserów czy rozgrzewających herbat. 

Nieco bardziej oryginalnym zastosowaniem pigwy jest dodanie jej do ciast i wypieków. Wystarczy lekko podgotować pigwę i skarmelizować w cukrze, a następnie dodać do tarty lub drożdżowych bułeczek. Efekt? Rozpływające się w ustach rarytasy z owocowym wnętrzem. Pigwę warto dodać także do mięs np. do udek z kurczaka, które później zapiekamy. Z kolei klasyką gatunku jest nalewka pigwowa, która świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnym posiłku, w czasie przeziębienia i grypy lub podczas oczyszczania organizmu z toksyn. 

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Przepis na dżem z pigwy i jabłek

Składniki: 

  • 1 kg jabłek, 
  • 1/2 kg pigwy, 
  • 50 g cukru, 
  • 200 ml wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka i pigwę obieramy. Usuwamy gniazda i pestki, kroimy na małe kawałki. 
  2. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy pigwę i cukier. Gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy jabłka i ponownie gotujemy przez 30 minut.
  3. Gdy owoce się rozpuszczą, dokładnie je mieszamy i przekładamy do sparzonych słoików. Jeśli w dżemie są grudki owoców, można je dodatkowo przetrzeć. 
  4. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy dżem wystygnie, przekładamy do spiżarni lub szafki. 

Przepis na bułeczki z karmelizowaną pigwą

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki, 
  • opakowanie suchych drożdży,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka
  • 100 g masła,

Składniki na farsz:

  • 5 owoców pigwy,
  • łyżeczka cynamonu, 
  • łyżka masła,
  • łyżka brązowego cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pigwę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy do miękkości, kroimy na małe kawałki. Owce wrzucamy do rondelka z masłem, cukrem i cynamonem. Karmelizujemy około 10 minut. 
  2. Przygotowujemy ciasto - mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i mlekiem. Wbijamy jajka i płynne, lecz przestudzone masło. Ciasto energicznie zagniatamy i formujemy w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. Wyrośnięte ciasto urywamy porcjami. Spłaszczamy w dłoniach, nadziewamy pigwą, zlepiamy i formujemy kuleczki. 
  4. Pieczemy na wyłożonej papierem blaszce przez 45 minut w temp. 180 st. 
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.