Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Owoce pigwy mają charakterystyczny wygląd, zapach i oczywiście smak. To także świetne źródło witamin i cennych minerałów, które wykazują wiele cennych właściwości. Wśród przepisów nie brakuje słodkich dżemów, soków czy syropów do herbaty, ale i domowych medykamentów czy wypieków.
Pigwa to sezonowy owoc, który cieszy się dużym uznaniem w kuchni i spiżarni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy też deserów. Ten niepozorny produkt ma także szerokie działanie zdrowotne i odżywcze. Doskonałe źródło witaminy C, remedium na przeziębienie oraz składnik podwyższający odporność w okresie jesienno-zimowym. Walory smakowe są równie wybitne - przetwory przygotowane z pigwy takie jak dżemy, konfitury, soki czy syropy świetnie smakują jako dodatek do śniadań, deserów czy rozgrzewających herbat.
Nieco bardziej oryginalnym zastosowaniem pigwy jest dodanie jej do ciast i wypieków. Wystarczy lekko podgotować pigwę i skarmelizować w cukrze, a następnie dodać do tarty lub drożdżowych bułeczek. Efekt? Rozpływające się w ustach rarytasy z owocowym wnętrzem. Pigwę warto dodać także do mięs np. do udek z kurczaka, które później zapiekamy. Z kolei klasyką gatunku jest nalewka pigwowa, która świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnym posiłku, w czasie przeziębienia i grypy lub podczas oczyszczania organizmu z toksyn.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Składniki na farsz:
Sposób przygotowania: