-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia Jasia cuduje z grzybami w pomidorach. Są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę
Babcia Jasia cuduje z grzybami. Te w pomidorach są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę
Grzyby w pomidorach babci Jasi to kulinarny gwóźdź wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych spotkań. Są przepyszne, aromatyczne i co ważne - bardzo łatwe do zrobienia. Jaki jest sekret najlepszych grzybków na zimę? Chodzi o maggi. Nie, nie o przyprawę w płynie, ale o lubczyk - tak właśnie mówi się na to zioło w mojej rodzinie.
Grzyby w pomidorach uwielbia cała moja rodzina, a babcia - mimo że jest już coraz słabsza, z uśmiechem na ustach zabiera się za wyparzanie słoików, kiedy ktoś wróci z grzybobrania. Przepis na grzyby w pomidorach jest bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Sekretem smaku oprócz cebuli i przypraw jest lubczyk. W mojej rodzinie lubczyk dodaje się praktycznie do wszystkiego, co zawiera pomidory. Tego smaku nie da się opisać.
Grzyby w pomidorach z maggi babci Jasi
Składniki:
- 2 kg świeżych leśnych grzybów (babcia robi najczęściej podgrzybki, ponieważ w naszych lasach jest ich dużo, ale mogą być to także koźlarze, borowiki albo rydze)
- 4-5 białych cebul
- 1,5 szklanki oleju roślinnego
- kilka łodyg lubczyku (zazwyczaj 2-3)
- sól
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 7 czubatych łyżek cukru
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek octu (możesz dać więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
- sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
Sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obgotuj je przez 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Odcedź na durszlaku.
- Cebulę pokrój w kostkę, lubczyk posiekaj.
- Do garnka z grubym dnem wlej olej. Kiedy się rozgrzeje, dodaj cebulę oraz grzyby i lubczyk i gotuj całość przez ok. 10-15 minut.
- W tym czasie przygotuj zalewę. Do rondla wlej wodę, dodaj ocet, koncentrat, cukier oraz przyprawy. Całość zagotuj.
- Kiedy zalewa się zagotuje, wlej ją do garnka z grzybami i cebulą. Zamieszaj dokładnie i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Wkładaj do nich gorące grzyby w pomidorach i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 20 minut. Tak przygotowane przetwory będą nas cieszyć swoim smakiem do następnego sezonu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.