Babcia Jasia cuduje z grzybami. Te w pomidorach są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę

Grzyby w pomidorach babci Jasi to kulinarny gwóźdź wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych spotkań. Są przepyszne, aromatyczne i co ważne - bardzo łatwe do zrobienia. Jaki jest sekret najlepszych grzybków na zimę? Chodzi o maggi. Nie, nie o przyprawę w płynie, ale o lubczyk - tak właśnie mówi się na to zioło w mojej rodzinie.
Zobacz wideo

Grzyby w pomidorach uwielbia cała moja rodzina, a babcia - mimo że jest już coraz słabsza, z uśmiechem na ustach zabiera się za wyparzanie słoików, kiedy ktoś wróci z grzybobrania. Przepis na grzyby w pomidorach jest bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Sekretem smaku oprócz cebuli i przypraw jest lubczyk. W mojej rodzinie lubczyk dodaje się praktycznie do wszystkiego, co zawiera pomidory. Tego smaku nie da się opisać. 

Pomidory po sezonie. Jak dodać im smaku? Tylko kilka kropel może przywrócić aromat warzywaJak dodać smaku pomidorom? Tylko kilka kropel może przywrócić aromat warzywa

Grzyby w pomidorach z maggi babci Jasi

Składniki:

  • 2 kg świeżych leśnych grzybów (babcia robi najczęściej podgrzybki, ponieważ w naszych lasach jest ich dużo, ale mogą być to także koźlarze, borowiki albo rydze)
  • 4-5 białych cebul
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego
  • kilka łodyg lubczyku (zazwyczaj 2-3)
  • sól

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 7 czubatych łyżek cukru
  • 2 słoiczki  koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek octu (możesz dać więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obgotuj je przez 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Odcedź na durszlaku.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, lubczyk posiekaj. 
  3. Do garnka z grubym dnem wlej olej. Kiedy się rozgrzeje, dodaj cebulę oraz grzyby i lubczyk i gotuj całość przez ok. 10-15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj zalewę. Do rondla wlej wodę, dodaj ocet, koncentrat, cukier oraz przyprawy. Całość zagotuj. 
  5. Kiedy zalewa się zagotuje, wlej ją do garnka z grzybami i cebulą. Zamieszaj dokładnie i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Wkładaj do nich gorące grzyby w pomidorach i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 20 minut. Tak przygotowane przetwory będą nas cieszyć swoim smakiem do następnego sezonu.

Kapusta kiszonaJak kisić kapustę? Babciny przepis gwarantuje smaczny efekt

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: