Babcia Jasia cuduje z grzybami. Te w pomidorach są przepyszne, ale pamiętaj o maggi - nie chodzi tu o płynną przyprawę

Grzyby w pomidorach babci Jasi to kulinarny gwóźdź wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych spotkań. Są przepyszne, aromatyczne i co ważne - bardzo łatwe do zrobienia. Jaki jest sekret najlepszych grzybków na zimę? Chodzi o maggi. Nie, nie o przyprawę w płynie, ale o lubczyk - tak właśnie mówi się na to zioło w mojej rodzinie.
Zobacz wideo

Grzyby w pomidorach uwielbia cała moja rodzina, a babcia - mimo że jest już coraz słabsza, z uśmiechem na ustach zabiera się za wyparzanie słoików, kiedy ktoś wróci z grzybobrania. Przepis na grzyby w pomidorach jest bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Sekretem smaku oprócz cebuli i przypraw jest lubczyk. W mojej rodzinie lubczyk dodaje się praktycznie do wszystkiego, co zawiera pomidory. Tego smaku nie da się opisać. 

Grzyby w pomidorach z maggi babci Jasi

Składniki:

  • 2 kg świeżych leśnych grzybów (babcia robi najczęściej podgrzybki, ponieważ w naszych lasach jest ich dużo, ale mogą być to także koźlarze, borowiki albo rydze)
  • 4-5 białych cebul
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego
  • kilka łodyg lubczyku (zazwyczaj 2-3)
  • sól

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 7 czubatych łyżek cukru
  • 2 słoiczki  koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek octu (możesz dać więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie obgotuj je przez 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Odcedź na durszlaku.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, lubczyk posiekaj. 
  3. Do garnka z grubym dnem wlej olej. Kiedy się rozgrzeje, dodaj cebulę oraz grzyby i lubczyk i gotuj całość przez ok. 10-15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj zalewę. Do rondla wlej wodę, dodaj ocet, koncentrat, cukier oraz przyprawy. Całość zagotuj. 
  5. Kiedy zalewa się zagotuje, wlej ją do garnka z grzybami i cebulą. Zamieszaj dokładnie i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Wkładaj do nich gorące grzyby w pomidorach i szczelnie zakręć. Następnie pasteryzuj słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 20 minut. Tak przygotowane przetwory będą nas cieszyć swoim smakiem do następnego sezonu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: