Zupa fasolowa w sposobie wykonania jest nieco podobna do grochówki, ale ja uważam, że zdecydowanie smaczniejsza. Przepis nie jest skomplikowany - jedyne co warto wiedzieć, to wcześniejsze namoczenie fasoli i odpowiednia "wkładka". Moim zdaniem najlepiej sprawdzą się żeberka - trochę surowych i trochę wędzonych. Do tego boczek i aromatyczne przyprawy i można nie odchodzić od stołu.
Zupa fasolowa - przepis jeszcze pyszniejszy i jeszcze bardziej aromatyczny
Składniki:
- 250 g fasoli typu Piękny Jaś
- 300 g wędzonych żeberek
- 300-400 g świeżych żeberek
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek
- łyżka oleju (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Dzień przed planowanym ugotowaniem zupy, należy namoczyć fasolę. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na całą noc.
- Do garnka włóż żeberka podzielone na kawałki i zalej je zimną wodą lub lekkim bulionem, jeśli masz pod ręką. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i zbierz szumowiny. Dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego.
- Włoszczyznę obierz i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu i kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wyjmij włoszczyznę z wywaru.
- Dodaj namoczoną i odcedzoną fasolę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop go na suchej patelni. Jeśli boczek jest zbyt chudy, dodaj odrobinę oleju, by skwarki się nie przypalały. Następnie dodaj je do zupy.
- Na małą patelnię wsyp łyżeczkę majeranku i chwilę go podprażaj. Kiedy uwolni swój aromat, dodaj go do zupy. Do majeranku możesz dodać kminek, ale uważaj, bo przyprawy szybko się przypalają.
- Kiedy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dodaj do smaku więcej przypraw. Zupę fasolową podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Zamiast boczku możesz użyć kiełbasy, jednak najlepiej postawić na taką, która jest wędzona lub podsuszona - doda wyjątkowego aromatu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.