Zupa fasolowa może mieć głębszy smak. Wybierz odpowiednią wkładkę i zastosuj trik z majerankiem - będzie palce lizać

Zupa fasolowa to jedna ulubionych potraw Polaków, ponieważ jest tam wszystko, co lubimy - aromatyczny wywar, miękka fasola, boczek i mnóstwo przypraw. Jednak znamy pewien trik, żeby fasolowa była jeszcze smaczniejsza i jeszcze piękniej pachniała. Chodzi o majeranek - przed dodaniem do zupy warto go kilka sekund przyprażyć na suchej patelni. Efekt? Rewelacja.
Zobacz wideo

Zupa fasolowa w sposobie wykonania jest nieco podobna do grochówki, ale ja uważam, że zdecydowanie smaczniejsza. Przepis nie jest skomplikowany - jedyne co warto wiedzieć, to wcześniejsze namoczenie fasoli i odpowiednia "wkładka". Moim zdaniem najlepiej sprawdzą się żeberka - trochę surowych i trochę wędzonych. Do tego boczek i aromatyczne przyprawy i można nie odchodzić od stołu.

Zupa fasolowa - przepis jeszcze pyszniejszy i jeszcze bardziej aromatyczny

Składniki:

  • 250 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 300-400 g świeżych żeberek
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek
  • łyżka oleju (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym ugotowaniem zupy, należy namoczyć fasolę. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw na całą noc.
  2. Do garnka włóż żeberka podzielone na kawałki i zalej je zimną wodą lub lekkim bulionem, jeśli masz pod ręką. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i zbierz szumowiny. Dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego.
  3. Włoszczyznę obierz i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu i kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wyjmij włoszczyznę z wywaru.
  4. Dodaj namoczoną i odcedzoną fasolę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Boczek pokrój w kostkę i wytop go na suchej patelni. Jeśli boczek jest zbyt chudy, dodaj odrobinę oleju, by skwarki się nie przypalały. Następnie dodaj je do zupy.
  6. Na małą patelnię wsyp łyżeczkę majeranku i chwilę go podprażaj. Kiedy uwolni swój aromat, dodaj go do zupy. Do majeranku możesz dodać kminek, ale uważaj, bo przyprawy szybko się przypalają. 
  7. Kiedy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby dodaj do smaku więcej przypraw. Zupę fasolową podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Zamiast boczku możesz użyć kiełbasy, jednak najlepiej postawić na taką, która jest wędzona lub podsuszona - doda wyjątkowego aromatu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: