-
Haps
-
Jak przygotować
- Greckie odkrycie Makłowicza na podanie pomidorowej. Tego składnika nie zobaczysz w polskim przepisie
Greckie odkrycie Makłowicza na podanie pomidorowej. Tego składnika nie zobaczysz w polskim przepisie
Robert Makłowicz to podróżnik smakowy. Odkryciami z kuchni polskiej i zagranicznej dzieli się ze swoimi fanami. Będąc w Grecji poznał odmieniony smak zupy pomidorowej. To przez jeden zaskakujący składnik. Z pewnością nie znajdzie się go w klasycznym przepisie.
Robert Makłowicz swoje podróże kulinarne relacjonuje na kanale YouTube. Dzieli się tam gastronomicznymi i smakowymi odkryciami. Pokazuje również inne spojrzenie na dobrze już nam znane smaki. Jakiś czas temu wyruszył do Grecji i odkrył nowy smak towarzyszący kultowej zupie pomidorowej. Grecy dodają do niej mało oczywisty składnik, który ma za zadanie podkręcić smak warzyw. Jest nim cynamon, który nie występuje w tradycyjnym polskim przepisie. Pomysł na dodanie tej przyprawy pochodzi z Zakynthos, jednak praktykuje się go w różnych zakątkach Grecji.
Przepis na zupę pomidorową po grecku
Składniki
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 dużej wielkości świeże pomidory,
- ½ l wody,
- średniej wielkości cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- mały seler naciowy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szklanka czerwonego wina,
- płaska łyżka cukru,
- sól,
- pieprz,
- 1,5 łyżki cynamonu,
- 4 łyżki makaronu typu orzo.
Sposób przygotowania
- Pomidory z puszki umieść w większej misce. Następnie do nich zetrzyj na tarce świeże pomidory i wymieszaj. Aby warzywa były poprawnie starte, należy odciąć z jednej strony końcówkę i tym miejscem pocierać o tarkę.
- Wszystkie pomidory przełóż do większego garnka i dolej około pół litra wody. Pozostaw do zagotowania na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Cebulę obierz i natnij na krzyż. Z czosnku również pozbądź się skórki i delikatnie zgnieć za pomocą noża. Dodaj oba warzywa do gotujących się pomidorów. Taka ich wcześniejsza obróbka ma nadać potrawie aromatu.
- Selera naciowego umyj, drobno posiekaj i dodaj do reszty składników znajdujących się w garnku. Do wywaru wlej oliwę z oliwek oraz szklankę wina.
- Wsyp cukier oraz cynamon, przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj pod przykryciem do momentu, aż seler naciowy zmięknie.
- Po około 20 minutach wyłów z zupy czosnek i cebulę. W razie potrzeby ponownie dopraw.
- Wsyp 4 łyżki makaronu orzo i gotuj całość przez około 10 minut, do momentu aż makaron się ugotuje i zmięknie.
- Zupę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.