Greckie odkrycie Makłowicza na podanie pomidorowej. Tego składnika nie zobaczysz w polskim przepisie

Robert Makłowicz to podróżnik smakowy. Odkryciami z kuchni polskiej i zagranicznej dzieli się ze swoimi fanami. Będąc w Grecji poznał odmieniony smak zupy pomidorowej. To przez jeden zaskakujący składnik. Z pewnością nie znajdzie się go w klasycznym przepisie.

Robert Makłowicz swoje podróże kulinarne relacjonuje na kanale YouTube. Dzieli się tam gastronomicznymi i smakowymi odkryciami. Pokazuje również inne spojrzenie na dobrze już nam znane smaki. Jakiś czas temu wyruszył do Grecji i odkrył nowy smak towarzyszący kultowej zupie pomidorowej. Grecy dodają do niej mało oczywisty składnik, który ma za zadanie podkręcić smak warzyw. Jest nim cynamon, który nie występuje w tradycyjnym polskim przepisie. Pomysł na dodanie tej przyprawy pochodzi z Zakynthos, jednak praktykuje się go w różnych zakątkach Grecji.

Przepis na zupę pomidorową po grecku

Składniki

  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 dużej wielkości świeże pomidory,
  • ½ l wody,
  • średniej wielkości cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały seler naciowy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szklanka czerwonego wina,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • 4 łyżki makaronu typu orzo.
 

Sposób przygotowania

  1. Pomidory z puszki umieść w większej misce. Następnie do nich zetrzyj na tarce świeże pomidory i wymieszaj. Aby warzywa były poprawnie starte, należy odciąć z jednej strony końcówkę i tym miejscem pocierać o tarkę.
  2. Wszystkie pomidory przełóż do większego garnka i dolej około pół litra wody. Pozostaw do zagotowania na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Cebulę obierz i natnij na krzyż. Z czosnku również pozbądź się skórki i delikatnie zgnieć za pomocą noża. Dodaj oba warzywa do gotujących się pomidorów. Taka ich wcześniejsza obróbka ma nadać potrawie aromatu.
  4. Selera naciowego umyj, drobno posiekaj i dodaj do reszty składników znajdujących się w garnku. Do wywaru wlej oliwę z oliwek oraz szklankę wina.
  5. Wsyp cukier oraz cynamon, przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj pod przykryciem do momentu, aż seler naciowy zmięknie.
  6. Po około 20 minutach wyłów z zupy czosnek i cebulę. W razie potrzeby ponownie dopraw.
  7. Wsyp 4 łyżki makaronu orzo i gotuj całość przez około 10 minut, do momentu aż makaron się ugotuje i zmięknie.
  8. Zupę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Więcej o:
Copyright © Agora SA