Jak zrobić omlet? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, gdy ich kulinarne poczynania po raz kolejny kończą się fiaskiem. To smaczne i sycące danie z jajek wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Aby uniknąć kulinarnej porażki i podać puszysty śniadaniowy omlet, warto skorzystać z prostej podpowiedzi.
Szukasz podobnych treści i inspiracji na smaczne dania? Sprawdź Gazeta.pl
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z reguły rano podajemy jajecznicę, owsiankę, lub kanapki na wiele rozmaitych sposobów. Miłą odmianą, szczególnie podczas wolnego dnia, będzie omlet ze słodkimi dodatkami.
Składniki:
Dwa jajka połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz mlekiem. W osobnej misce ubij na pianę dwa białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli. Delikatnie wmieszaj je do omletowej masy. Dzięki temu danie będzie puszyste.
Omlet wlej na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż przez chwilę, a gdy się zetnie, przerzuć potrawę na drugą stronę i również przysmaż.
Gotowe danie podawaj ze świeżymi owocami, konfiturą lub jogurtem. Możesz dodać do niego także wiórki kokosowe, orzechy albo ulubione bakalie. Tak przygotowaną potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Będzie dobrym pomysłem na drugie śniadanie w pracy, lub w szkole.
Ten omlet będzie także świetną propozycją na zdrowy deser. Podany z kremem czekoladowym, bitą śmietaną, lub masłem orzechowym z pewnością zasmakuje także najmłodszym.