Gulasz to danie, które przywędrowało do nas z Węgier i zadomowiło się na dobre. Nic dziwnego, jest proste do przygotowania, sycące i smaczne. Gulasz można przygotowywać zarówno z mięsa drobiowego, jak i z wieprzowiny, czy wołowiny. Warto pamiętać też o warzywach, które podbijają smak mięsnego sosu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przygotowanie gulaszu dobrze rozpocząć od wybrania dobrej jakości mięsa. Świetnie nadadzą się nieco tłustsze partie, jak wieprzowa łopatka, czy karkówka. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie można dodać posiekaną cebulę, czosnek, a także pieczarki, marchewkę, czy korzeń selera.
Gdy mięso oraz warzywa nieco się podsmażą, należy zalać całość sporą ilością wody. I to właśnie ten moment jest kluczowy - woda powinna być gorąca, lub przynajmniej bardzo ciepła. To sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne, a gulasz będzie gotowy nieco szybciej.
Gulasz warto dobrze doprawić. Ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona i słodka, a także pieprz świetnie podkreślą smak sosu. Oczywiście danie należy także posolić. Warto to jednak zrobić na samym końcu duszenia mięsa. Dzięki temu nie będzie ono twarde.
Z czym podawać gulasz? Wołowy będzie rewelacjnie smakował w towarzystwie kasz i ogórków konserwowych, lub klusek śląskich. Wieprzowy warto podać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z buraczków, a drobiowy dobrze dopełni ryż.