Gulasz na obiad. Mięso będzie kruche i delikatne, gdy wykorzystasz ten patent. Mowa o... odpowiedniej wodzie

Zastanawiasz się, co podać na rodzinny obiad? Mięsny gulasz będzie świetną, sytą propozycją, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Warto jednak znać patent, który sprawi, że mięso będzie delikatne i kruche. Kluczem jest odpowiednia... woda.

Gulasz to danie, które przywędrowało do nas z Węgier i zadomowiło się na dobre. Nic dziwnego, jest proste do przygotowania, sycące i smaczne. Gulasz można przygotowywać zarówno z mięsa drobiowego, jak i z wieprzowiny, czy wołowiny. Warto pamiętać też o warzywach, które podbijają smak mięsnego sosu.

Zobacz wideo Gulasz wołowy

 Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić smaczny gulasz? Kluczowe są przyprawy i odpowiednia woda

Przygotowanie gulaszu dobrze rozpocząć od wybrania dobrej jakości mięsa. Świetnie nadadzą się nieco tłustsze partie, jak wieprzowa łopatka, czy karkówka. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie można dodać posiekaną cebulę, czosnek, a także pieczarki, marchewkę, czy korzeń selera.

Gdy mięso oraz warzywa nieco się podsmażą, należy zalać całość sporą ilością wody. I to właśnie ten moment jest kluczowy - woda powinna być gorąca, lub przynajmniej bardzo ciepła. To sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne, a gulasz będzie gotowy nieco szybciej. 

Ważna jest również kolejność dodawania przypraw

Gulasz warto dobrze doprawić. Ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona i słodka, a także pieprz świetnie podkreślą smak sosu. Oczywiście danie należy także posolić. Warto to jednak zrobić na samym końcu duszenia mięsa. Dzięki temu nie będzie ono twarde. 

Z czym podawać gulasz? Wołowy będzie rewelacjnie smakował w towarzystwie kasz i ogórków konserwowych, lub klusek śląskich. Wieprzowy warto podać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z buraczków, a drobiowy dobrze dopełni ryż.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.