Zupa kalafiorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Zapomnij o śmietanie - inny składnik lepiej ją "zaprawi"

Zupa kalafiorowa jest łatwa, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Może być jednak jeszcze smaczniejsza, jeśli zastosujesz pewien trik. Zaprawiasz kalafiorową śmietaną? To dobrze, ale jeśli zamienisz śmietanę na inny składnik, zamienisz zwykłą zupę w kalafiorową ekstazę.
Zobacz wideo

Zupa kalafiorowa to taki obiadowy "pewniaczek" - zawsze wychodzi smaczna, robi się ją szybciutko i nie jest droga. Jednak ostatnio, zamiast zaprawiać ją śmietaną, użyłam żółtek, odrobiny mleka i łyżki serka topionego. Efekt? Rewelacja. Już nigdy nie zrobię kalafiorowej inaczej. 

Zupa kalafiorowa - przepis jeszcze smaczniejszy

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1,5 l bulionu
  • serek topiony do smarowania
  • sól, pieprz, szczypta curry
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Różyczki kalafiora włóż do garnka, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej bulionem. Wstaw średni ogień.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej marchewkę pokrojoną w talarki. Smaż na większym ogniu, aż wyraźnie się zezłoci. Następnie dodaj o zupy.
  3. Dodaj serek topiony oraz mleko. Kiedy serek się rozpuści, a warzywa będą już miękkie, odlej odrobinę wywaru i przelej do miski. Dodaj żółtka i całość wymieszaj. Wlej do zupy, dopraw do smaku przyprawami i zajadaj ze smakiem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.