Placki bananowe zrób inaczej niż zawsze. Zamień mleko na inny składnik i nie zapomnij o korzennej przyprawie. Pycha

Placki bananowe to świetny pomysł na śniadanie na słodko, kiedy potrzebujemy zacząć dzień z energią i dobrym humorem. Przepis jest banalny, ale my postanowiliśmy go jeszcze nieco ulepszyć. Zamiast mleka dodaj do placuszków maślankę. Nie zapomnij także o szczypcie cynamonu - będa palce lizać.
Zobacz wideo

Placki bananowe to chyba najlepsza rzecz, jaką można zjeść w listopadowy poranek (lub popołudnie). Placuszki na maślance wychodzą jeszcze lepsze i jeszcze bardziej delikatne, a wszystko dzięki maślance. Nie zapomnij też o dodatku cynamonu - ta przyprawa świetnie pasuje także do bananów.

Jajka sadzoneSzef kuchni zwraca uwagę na błąd podczas przygotowywania jajek. Często się zdarza

Placki bananowe na maslance - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka maki
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dwie szczypty cynamonu
  • płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę za pomocą widelca. Następnie wbij jajka i dodaj maślankę oraz cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Ponownie wymieszaj o na chwilę odstaw.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. 
  4. Smaż na porządnie rozgrzanym oleju, ale na niewielkiej mocy palnika. Kiedy placuszki z obu stron się zezłocą, możesz zajadać.

Dzięki niemu barszcz będzie obłędny. Karol Okrasa dodaje do zakwasu jeden zaskakujący składnik. Jest częścią chlebaDzięki niemu barszcz będzie obłędny. Okrasa dodaje do zakwasu ten jeden składnik

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: