-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki bananowe zrób inaczej niż zawsze. Zamień mleko na inny składnik i nie zapomnij o korzennej przyprawie. Pycha
Placki bananowe zrób inaczej niż zawsze. Zamień mleko na inny składnik i nie zapomnij o korzennej przyprawie. Pycha
Placki bananowe to świetny pomysł na śniadanie na słodko, kiedy potrzebujemy zacząć dzień z energią i dobrym humorem. Przepis jest banalny, ale my postanowiliśmy go jeszcze nieco ulepszyć. Zamiast mleka dodaj do placuszków maślankę. Nie zapomnij także o szczypcie cynamonu - będa palce lizać.
Placki bananowe to chyba najlepsza rzecz, jaką można zjeść w listopadowy poranek (lub popołudnie). Placuszki na maślance wychodzą jeszcze lepsze i jeszcze bardziej delikatne, a wszystko dzięki maślance. Nie zapomnij też o dodatku cynamonu - ta przyprawa świetnie pasuje także do bananów.
Placki bananowe na maslance - przepis
Składniki:
- 1 szklanka maki
- 2 mocno dojrzałe banany
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dwie szczypty cynamonu
- płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę za pomocą widelca. Następnie wbij jajka i dodaj maślankę oraz cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Ponownie wymieszaj o na chwilę odstaw.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki.
- Smaż na porządnie rozgrzanym oleju, ale na niewielkiej mocy palnika. Kiedy placuszki z obu stron się zezłocą, możesz zajadać.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.