Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut, bo kto powiedział, że jajka z dodatkiem ulubionych składników można jeść tylko z rana? Ten wyjątkowy i przede wszystkim smaczny przepis warty jest zapamiętania. Przyda się szczególnie wtedy, kiedy brak nam czasu na gotowanie.
Więcej smacznych propozycji na dania obiadowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Omlet, czyli rozbełtane na patelni jajka z ulubionymi dodatkami. Najważniejsze jest to, aby nasze danie było nie tylko smaczne, ale zdrowe oraz syte. Jednak największą zaletą tego przepisu jest to, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Całość zajmuje mniej niż 10 minut.
Składniki na omletowy obiad, których potrzebujesz to:
Przygotowanie
Przygotowanie naszego obiadowego omletu robimy tak samo - jak na śniadanie. Rozbijamy jajka, dodajemy mleko i wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy odrobinę przypraw. Kiedy nasza baza jest gotowa, zajmujemy się pozostałymi składnikami.
Ser, wędlinę, paprykę kroimy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tuńczyka z warzywami (odsącz wodę), rukolę, roszponkę i pomidorki. Wszystko mieszamy ze sobą.
Następnie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wymieszane warzywa wraz z wędliną i serem. Smażymy pod przykryciem około 3 minut, po czym dodajemy rozbełtane jajka. Całość przykrywamy pokrywką i dalej smażymy. Kiedy nasz obiadowy omlet będzie już gotowy od spodu, za pomocą pokrywki i dużej łyżki należy odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez ok. minutę.
Obiad gotowy do serwowania na talerze. Będzie zdrowo, syto i smacznie.