Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut dla zabieganych i tych, którzy nie chcą marnować czasu w kuchni

Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut to propozycja dla każdej osoby, która szuka nie tylko szybkiego dania, ale zdrowej i smacznej alternatywy dla mrożonej pizzy. Nasz przepis poleca się również jako sposób na niemarnowanie jedzenia. Można wykorzystać resztki tego, co zostało w lodówce.

Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut, bo kto powiedział, że jajka z dodatkiem ulubionych składników można jeść tylko z rana? Ten wyjątkowy i przede wszystkim smaczny przepis warty jest zapamiętania. Przyda się szczególnie wtedy, kiedy brak nam czasu na gotowanie.

Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Więcej smacznych propozycji na dania obiadowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut

Omlet, czyli rozbełtane na patelni jajka z ulubionymi dodatkami. Najważniejsze jest to, aby nasze danie było nie tylko smaczne, ale zdrowe oraz syte. Jednak największą zaletą tego przepisu jest to, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Całość zajmuje mniej niż 10 minut.

Składniki na omletowy obiad, których potrzebujesz to:

  • 4 duże jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła (ewentualnie oleju)
  • 4 plasterki szynki lub ulubionej wędliny,
  • pół puszki tuńczyka z warzywami,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • średniej wielkości papryka,
  • garść rukoli,
  • garść roszponki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano i wędzona papryka.

Babeczki z bananem i bakaliamiPrzepis na babeczki. Szybka przekąska z dodatkiem banana

Przygotowanie

Przygotowanie naszego obiadowego omletu robimy tak samo - jak na śniadanie. Rozbijamy jajka, dodajemy mleko i wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec dodajemy odrobinę przypraw. Kiedy nasza baza jest gotowa, zajmujemy się pozostałymi składnikami.

Ser, wędlinę, paprykę kroimy i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy tuńczyka z warzywami (odsącz wodę), rukolę, roszponkę i pomidorki. Wszystko mieszamy ze sobą.

Następnie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wymieszane warzywa wraz z wędliną i serem. Smażymy pod przykryciem około 3 minut, po czym dodajemy rozbełtane jajka. Całość przykrywamy pokrywką i dalej smażymy. Kiedy nasz obiadowy omlet będzie już gotowy od spodu, za pomocą pokrywki i dużej łyżki należy odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez ok. minutę.

Obiad gotowy do serwowania na talerze. Będzie zdrowo, syto i smacznie.

PankejkiPancakes - przepis. Będą puszyste i delikatne dzięki zamianie składników

Więcej o: