-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierwsza dama serwowała go dla swojej rodziny. Ten wypiek to prawdziwa petarda dzięki jednemu dodatkowi
Pierwsza dama serwowała go dla swojej rodziny. Ten wypiek to prawdziwa petarda dzięki jednemu dodatkowi
Obłędnie słodki i cynamonowy chlebek to specjał niejednego domu. Swoją sławę zawdzięcza pierwszej damie USA - Nancy Reagan. I bardzo dobrze, ponieważ jego smak jest nie do podrobienia. Od razu zrób go więcej, bo zniknie ze stołu w kilka chwil.
Monkey bread (małpki chlebek) to amerykański specjał w postaci drożdżowych kuleczek. Swoją sławę podobno zdobył dzięki pierwszej damie Nancy Reagan w latach 80. Ten rodzaj chlebka ma na sobie cukrowo-cynamonową polewę, która w połączeniu z ciastem drożdżowym smakuje obłędnie. Najlepiej upiec go więcej, bo inaczej może naprawdę go zabraknąć w kilka sekund. Zjada się go, odrywając kuleczki od reszty ciasta. Świetnie sprawdza się jako deser, a także jako słodka przekąska na święta i imprezy.
Tiktokerka @ewa.masterchef pokazała, jak przyrządzić ten słodki przysmak. Nie ma w przepisie nic skomplikowanego, dlatego może wykonać go nawet największy amator.
Przepis na małpi chlebek cynamonowy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 320 g mleka,
- 1 jajko,
- łyżeczka miodu,
- 10 g drożdży,
- 20 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 100 g roztopionego masła,
- 200 g cukru brązowego
- 10 g cukru wanilinowego,
- łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do większej miski należy drobno rozdrobnić drożdże, następnie zalej je mlekiem. Dodaj cukier biały, miód, cukier wanilinowy i jajko. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Wsyp przesianą przez sitko mąkę do reszty składników, szczyptę soli i dokładnie wyrób na masę. Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie odchodzi od ręki.
- Następnie odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto rośnie rozpuść masło, wymieszaj cukier brązowy z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze okrągłe kawałki, każdy z nich powinien mieć wielkość orzecha włoskiego.
- Formę z kominek, którą wykorzystuje się do pieczenia babki wysmaruj masłem i posyp mieszanką cukru z cynamonem.
- Bułeczki mocz w rozpuszczony maśle, następnie obtocz je w cukrze z cynamonem i włóż do foremki.
- Tak przygotowane ciasto zostaw na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 40 minut do rumianego koloru.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i odczekaj 10 minut aby zdjąć formę.