Ten napój rozgrzeje największego zmarzlucha. Skrywa jeden sekret, o którym mało kto wie

Zima przybyła z wielkim hukiem. Za oknem widać masę śniegu, a w powietrzu czuć mróz. To idealny czas na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Ten napój podniesie temperaturę każdemu, a dzięki skrywanej tajemnicy będzie obłędnie pyszny.

Zimowa aura przywędrowała do Polski już kilka dni temu. W powietrzu czuć chłodne powietrze, mróz pojawia się na samochodowych szybach, a wyjście na zewnątrz bez szalika i czapki kończy się szybkim powrotem do cieplejszego miejsca. Takim schronieniem jest dla wszystkich dom, który sprawia, że zima wygląda pięknie tylko przez okno. Gdy chłodniejsze wieczory nie odpuszczają warto rozgrzać się nie tylko za pomocą koca. Zupy i ciepłe posiłki mogą nie wystarczać, dlatego warto sięgnąć po gorące napoje. Jedną z propozycji, które gwarantują wewnętrzne ciepło jest piwo kremowe. Napój ten bardzo dobrze znają fani serii Harry’ego Pottera. To właśnie tam główni bohaterowie smakowali tego przysmaku. Aby wypić choć jeden kufel kierowali się do wioski Hogsmeade.

Książka "Kuchnia Hogwartu - 80 przepisów dla miłośników książek o Harrym Potterze" autorstwa Rity Mock-Pike sprawia, że nie musimy szukać swojej własnej wioski z karczmą. Przepis w bardzo prosty sposób możemy odtworzyć w domu. Jego sekretnymi składnikami, które sprawiają, że słodki akcent jest bardzo wyczuwalny są cukierki karmelowe oraz dodatek syropu klonowego. Gdy produkty się połączą tworzą smak, który nie łatwo podrobić.

Aby piwo kremowe wyszło takie jak w filmie tiktokerka @zyciowiamatorzy odtworzyła go na swoim profilu i wskazała jak odpowiednio je przygotować. Twórczyni pokazuje, że sposób przygotowania jest naprawdę banalnie prosty. W oryginalnym przepisie jednym z głównych składników są karmelki, jednak jak pokazuje filmik można również użyć wszystkim nam znanych krówek.

Przepis na piwo kremowe ze świata czarodziejów

Składniki

  • 1 szklanka masła,
  • 1 ½  szklanki karmelków,
  • 2 łyżki drobnego brązowego cukru,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 3-4 szklanki maślanki,
  • bita śmietana.

Wykonanie

  1. W średnim rondlu ustawionym na małym ogniu rozpuść masło i karmelki. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. 
  2. Dodaj brązowy cukier i syrop klonowy, znów dokładnie wymieszaj. 
  3. Wlej 4 szklanki maślanki. Mieszaj cały czas, aż nabierze ona odpowiedniej temperatury.
  4. Napój wlej do kubka i udekoruj bitą śmietaną.
Więcej o: