Przepis na pierniczki idealnie miękkie po upieczeniu. Pamiętaj: szybko znikają z talerza

Masz ochotę upiec najlepsze pierniczki? Wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie skorzystasz z innego przepisu! Są idealnie miękkie oraz kruche od razu po wyjęciu z piekarnika. Jaki jest przepis na pierniczki, które są tak pyszne i aromatyczne, że każdy będzie nimi zachwycony? Podpowiadamy.

Orchidela podzieliła się na Tik Toku znakomitym przepisem na pierniczki, który doskonale sprawdzi się na Święta. Jeśli zwykle przygotowujesz je na ostatnią chwilę, ta receptura z pewnością przypadnie ci do gustu. Zobacz, jak przygotować najlepsze pierniczki, które są idealne do jedzenia od razu po upieczeniu!

Zobacz wideo Piernikowe ludziki z Nutellą

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekret idealnie miękkich pierniczków z Tik Toka. Co zrobić, by wypieki się udały?

Co zrobić, by pierniczki z pewnością się udały? Trzeba trzymać się kilku ważnych wskazówek. Przede wszystkim należy rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość, by nie było twarde po upieczeniu. Trzeba też pilnować czasu pieczenia, który może różnić się, kiedy korzystamy z różnych piekarników. Zaglądaj więc do pierniczków, by wyjąć je w odpowiednim momencie.

Sprawdzony przepis na pierniczki. Są miękkie, kruche i od razu idealne do jedzenia

To sprawdzony i niezawodny przepis na pierniczki, z którego przygotujesz około 30-40 średnich ciasteczek. Wszystko zależy od tego, jakie kształty będziesz wycinać oraz na jaką grubość ostatecznie rozwałkujesz ciasto. Jak przygotować najlepsze pierniczki według Orchideli?  

Składniki:

  • 100 g miodu 
  • 100 g masła
  • 10 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 300 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 100 g mąki żytniej typ 720 
  • 120 g cukru pudru
  • 4 g sody
  • 2 duże jajka

Sposób przygotowania:

  • Miód oraz masło rozpuść powoli na małym ogniu i dodaj kakao wraz z przyprawą do piernika. Uważaj, by nie zagotować masy. Odstaw składniki do wystudzenia.
  • Obie mąki umieść na stolnicy razem z cukrem pudrem oraz sodą. Zrób w składnikach dołek na środku, by wylać do niego wystudzoną masę. Dodaj też jajka.
  • Składniki wymieszaj łyżką, a następnie szybko zagnieć ciasto. Powinno być plastyczne i miękkie.
  • Gdy ciasto jest jednolite, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj je na około 5 mm. Wycinaj pierniczki za pomocą foremek, jednak wybieraj proste kształty, by nie były zniekształcone po upieczeniu. Masa bardzo wyrośnie.
  • Gotowe pierniczki układaj w dużych w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna) i piecz około 10-12 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA