Ta panierka to prawdziwy game changer. Dzięki niej ryba jest niesamowicie chrupka i zyskuje nowy aromat

Przygotowywanie ryb czas zacząć. Główkowanie, jak zaskoczyć innych makiem tych potraw, może być nie lada wyzwaniem. Dlatego przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, jaka panierka zasmakuje wszystkim. Wykorzystaj do jej przygotowania dary lasu, a nie pożałujesz.

Wielkimi krokami zbliżamy się do czasu, kiedy zapach ryby będzie unosić się w każdym domu. Niektórzy już nawet teraz rozpoczynają przygotowania do świąt i gotują najróżniejsze potrawy. Wśród nich królują ryby, które mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów.

Dziś przedstawimy przepis na filety, które okraszone są chrupką panierką. Nie jest to jednak zwyczajna panierka. Wykorzystuje się w niej mączkę z suszonych grzybów, która nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Takie połączenie musi smakować wyśmienicie.

Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Przepis na rybę panierowaną w mączce z suszonych grzybów

Składniki:

  • pół kilo filetów ulubionej ryby,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki utartych suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka przyprawa do ryb,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania mączki grzybowej

  1. Wcześniej wysuszone grzyby umieść w naczyniu i zmiel je dokładnie na proszek. Upewnij się, że na pewno nie pozostały tam większe kawałki.
  2. Sposób przygotowania filetów
  3. Umyte i osuszone filety podziel na porcje. Następnie każdy kawałek posyp solą, przyprawą do ryb i pieprzem. Następnie odstaw na 10 minut.
  4. Na jednym talerzu wymieszaj bułkę tartą z mączką grzybową. Na drugim całe surowe jajka, a na trzecim mąkę.
  5. Filety obtaczaj w mące, następnie zanurz w rozbitych i roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w mączce grzybowej z bułką tartą.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej filety. Podsmażaj je na rumiany kolor z każdej strony.
  7. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.