-
Haps
-
Jak przygotować
- 3 składniki i farsz na pierogi gotowy. Jego sekret? Zero ziemniaków, za to przydadzą się jesienne zbiory
3 składniki i farsz na pierogi gotowy. Jego sekret? Zero ziemniaków, za to przydadzą się jesienne zbiory
Pierogi to danie, które gotuje się przez cały rok. Co jest w nich najlepsze? Delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Przedstawiamy propozycję na nadzienie z trzech składników i nie znajdziesz w nim ziemniaków. Co zamiast nich? Chwyć za okazy, które zebrałeś jesienią.
Pierogi każdy zna i uwielbia. Wyjątkowości tej potrawie nadaje to, że przygotowując farsz można ponieść się fantazji. Najpopularniejsze nadzienie to takie zrobione z ziemniaków i twarogu, zaraz za nim jest farsz z mięsem lub ten z kapustą i pieczarkami. Dziś nasza propozycja to pierogi z farszem, który ma trzy główne składniki. Są to przede wszystkim grzyby, które zebrane zostały na grzybobraniu jesienią, kapusta kiszona i kasza gryczana. Połączenie tych produktów zaskoczy twoje kubki smakowe.
Przepis na pierogi z farszem grzybowym i kaszą
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej,
- około 1,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
- łyżeczka soli.
- Składniki na farsz
- 120 g suszonych grzybów,
- 130 g kaszy gryczanej,
- 100 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- olej słonecznikowy,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Sposób przygotowania farszu
- Kilka godzin wcześniej zalej grzyby wodą i odstaw do namoczenia. Po tym czasie odcedź je, przenieś do rondelka i ponownie zalej świeżą wodą. Następnie gotuj przez około 20 minut.
- Kolejnym krokiem jest ponowne ich odcedzenie, lecz nie wylewaj wody, ponieważ przyda się do gotowania kaszy. Grzyby osusz z nadmiaru płynu i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i na rozgrzanym oleju słonecznikowym delikatnie podsmaż do zarumienienia.
- Kiszoną kapustę przepłucz pod zimną wodą, następnie odcedź i poszatkuj na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli i podsmaż przez około 3 minuty.
- Grzyby przełóż do miski, dodaj sól, pieprz i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
- Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie, w której wcześniej moczyły się grzyby. Czas gotowania sprawdź na jej opakowaniu.
- Po ugotowaniu dodaj przestygniętą kaszę do zmielonych grzybów, a także podsmażoną cebulę z kapustą. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
- Sposób przygotowania ciasta
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsyp je niewielką ilością mąki.
- Gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj. Kolejnym krokiem będzie wycięcie kółek za pomocą szklanki.
- Na każdym wyciętym kawałku ułóż wcześniej zrobiony farsz i dokładnie zalep z sobą części ciasta.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami lub boczkiem.