3 składniki i farsz na pierogi gotowy. Jego sekret? Zero ziemniaków, za to przydadzą się jesienne zbiory

Pierogi to danie, które gotuje się przez cały rok. Co jest w nich najlepsze? Delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Przedstawiamy propozycję na nadzienie z trzech składników i nie znajdziesz w nim ziemniaków. Co zamiast nich? Chwyć za okazy, które zebrałeś jesienią.

Pierogi każdy zna i uwielbia. Wyjątkowości tej potrawie nadaje to, że przygotowując farsz można ponieść się fantazji. Najpopularniejsze nadzienie to takie zrobione z ziemniaków i twarogu, zaraz za nim jest farsz z mięsem lub ten z kapustą i pieczarkami. Dziś nasza propozycja to pierogi z farszem, który ma trzy główne składniki. Są to przede wszystkim grzyby, które zebrane zostały na grzybobraniu jesienią, kapusta kiszona i kasza gryczana. Połączenie tych produktów zaskoczy twoje kubki smakowe.

Przepis na pierogi z farszem grzybowym i kaszą

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • około 1,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
  • łyżeczka soli.
  • Składniki na farsz
  • 120 g suszonych grzybów,
  • 130 g kaszy gryczanej,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • olej słonecznikowy,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Sposób przygotowania farszu

  1. Kilka godzin wcześniej zalej grzyby wodą i odstaw do namoczenia. Po tym czasie odcedź je, przenieś do rondelka i ponownie zalej świeżą wodą. Następnie gotuj przez około 20 minut.
  2. Kolejnym krokiem jest ponowne ich odcedzenie, lecz nie wylewaj wody, ponieważ przyda się do gotowania kaszy. Grzyby osusz z nadmiaru płynu i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i na rozgrzanym oleju słonecznikowym delikatnie podsmaż do zarumienienia.
  4. Kiszoną kapustę przepłucz pod zimną wodą, następnie odcedź i poszatkuj na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli i podsmaż przez około 3 minuty.
  5. Grzyby przełóż do miski, dodaj sól, pieprz i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
  6. Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie, w której wcześniej moczyły się grzyby. Czas gotowania sprawdź na jej opakowaniu.
  7. Po ugotowaniu dodaj przestygniętą kaszę do zmielonych grzybów, a także podsmażoną cebulę z kapustą. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
  8. Sposób przygotowania ciasta
  9. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsyp je niewielką ilością mąki.
  10. Gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj. Kolejnym krokiem będzie wycięcie kółek za pomocą szklanki.
  11. Na każdym wyciętym kawałku ułóż wcześniej zrobiony farsz i dokładnie zalep z sobą części ciasta.
  12. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  13. Podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami lub boczkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.