Uszka. Magda Gessler zdradza triki, dzięki którym wyjdą idealne. Przyda się dużo masła i ciepła miska

Robienie uszek to wręcz biżuteryjna czynność i wiele pań domów czuje obawę przed wykonywaniem tych maleńkich pierożków, bo oprócz zręcznych palców, trzeba mieć także dużo cierpliwości. Magda Gessler tę czynność opanowała do perfekcji i swoimi sekretami dzieli się w jednym z filmów na YouTube. Przyznam szczerze, że trik z miską jest genialny i bardzo ułatwia pracę. Nie mniej ważne jest także masło - koniecznie świeże.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie ma świąt bez barszczu z uszkami i o ile sam barszcz bardzo łatwo ugotować, tak schody zaczynają się, gdy zabieramy się za malutkie uszka z grzybami. O ile ich wykonanie teoretycznie nie powinno sprawiać problemu - wystarczy przecież ciasto nadziać farszem, zawinąć i ugotować, tak jeśli chociaż raz zasiadaliśmy to misternego lepienia maleńkich pierożków, wiemy jak potrafią dać w kość. Ciasto za twarde, grzyby gorzkie a koniec końców farsz wypływa w gotowaniu. Magda Gessler wie, jak tego wszystkiego uniknąć i sprawić, żeby uszka były najlepsze na świecie. Ciasto musi być miękkie, a farsz - twardy. Oto jej przepis, którym oczarowała przyjaciół z Hiszpanii.

Uszka Magdy Gessler

Składniki:

  • suszone prawdziwki (2 duże garście)
  • 3 białe cebule
  • masło
  • sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • bułka tarta
  • mąka pszenna (pół kilograma)
  • woda

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Zalej je wodą i podaj cebulę przekrojoną na pół, żeby wzmocnić ich aromat. Kiedy grzyby się namoczą, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz listki laurowe. Lekko je osól i gotuj do miękkości.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Masła powinno być dużo - nie żałuj go. Kiedy cebula się zeszkli, pozostaw ją do ostygnięcia, by masło stężało.
  3. Kiedy grzyby się ugotują, drobno je posiekaj lub zmiel w maszynce. Do grzybów dodaj podsmażoną cebulę, odrobinę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku. Farsz odłóż do lodówki.
  4. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę i dodaj odrobinę drobnej soli. Następnie stopniowo wlewaj letnią wodę. Ma być jej tyle "ile mąka zabierze", czyli należy to robić na wyczucie. Podczas zagniatania zwracaj uwagę na konsystencję - kiedy będzie za luźna, dużo łatwiej jest dosypać mąki niż na odwrót. Ciasto jest gotowe, kiedy nie kei się już do dłoni.
  5. Z ciasta uformuj kulę i przykryj ją szklaną miską nagrzaną w piekarniku. Leżakowanie w wysokiej temperaturze sprawi, że ciasto na uszka będzie jeszcze bardziej elastyczne. Następnie możliwie cienko rozwałkuj je i ostrym nożem wycinaj kwadraciki.
  6. Na środku każdego z nich połóż odrobiną farszu (który powinien być schłodzony) i połącz dwa końce. Szczelnie zlep, by powstał kwadracik, następnie na palcu połącz dwa pozostałe końce.
  7. Uszka gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 
 
Więcej o: